Šodien svinam Ikea dzimšanas dienu, tāpēc vakariņās būs slavenās gaļas bumbiņas. Pat tie, kas neko nezina par zviedru virtuvi, noteikti dzirdēja par gaļas bumbiņām. Ikea veica pētījumu un nosakisroja, kad apmēram trešdaļa apmeklētāju brauc uz Ikea tikai dēļ gaļas bumbiņām.
Sastāvdaļas (4-6 porc.):
500g maltā gaļa (cūkgaļa + liellops)
75g piens vai saldais krējums
50g rīvmaize
1 ola
3 ķiploka daiviņas
eļļa
sāls, pipari
Mērcei:
300ml buljons (liellopa, vistas)
75ml saldais krējums
1 ēd.k. milti (bez kaudzes)
1 ēd.k. baltvīna etiķis vai citrona sula
1 lauru lapa
2-3 smarzīgo piparu graudiņi
sāls
Pagatavošana:
1. Maltai gaļai pievieno olu, rīvmaizi, pienu, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Samaisa. Bļodu apsedz ar pārtikas plēvi un novieto ledusskapī, lai rīvmaize uzbriest. No maltās gaļas izveido bumbiņas valrieksta lielumā. Pannā uzkarsē eļļu un apcep bumbiņas no visām pusēm.
2. Kad bumbiņas ir gatavas, tās izņem no pannas. Pievieno miltus, saldo krējumu, etiķi vai citrona sulu, lauru lapu, smaržīgos piparus un sāli. Visu laiku maisot karsē, līdz mērce sabiezē. Tad mērcei pievieno bumbiņas, apmaisa un sautē vēl 2 min.
3. Bumbiņas pasniedz ar kartupeļu biezputru un brūkleņu ievārījumu.
Brūkleņu ievarījumu var nopirkt tajā pašā Ikea. Es to ātri pagatavoju pats - katliņā uzkarsēju sasaldētas brūklenes, pievienoju mazliet cukura un uzkarsēju. Tad ar kartupeļu stampu saspaidīju.