Zviedru gaļas bumbiņas

Sastāvdaļas (4-6 porc.):

 

500g maltā gaļa (cūkgaļa + liellops)

75g piens vai saldais krējums

50g rīvmaize

1 ola

3 ķiploka daiviņas

eļļa

sāls, pipari

 

Mērcei:

300ml buljons (liellopa, vistas)

75ml saldais krējums

1 ēd.k. milti (bez kaudzes)

1 ēd.k. baltvīna etiķis vai citrona sula

1 lauru lapa

2-3 smarzīgo piparu graudiņi

sāls

Pagatavošana:

 

1. Maltai gaļai pievieno olu, rīvmaizi,  pienu, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Samaisa. Bļodu apsedz ar pārtikas plēvi un novieto ledusskapī, lai rīvmaize uzbriest. No maltās gaļas izveido bumbiņas valrieksta lielumā. Pannā uzkarsē eļļu un apcep bumbiņas no visām pusēm.

 

2. Kad bumbiņas ir gatavas, tās izņem no pannas. Pievieno miltus, saldo krējumu, etiķi vai citrona sulu, lauru lapu, smaržīgos piparus  un sāli. Visu laiku maisot karsē, līdz mērce sabiezē. Tad mērcei pievieno bumbiņas, apmaisa un sautē vēl 2 min.

 

3. Bumbiņas pasniedz ar kartupeļu biezputru un brūkleņu ievārījumu.