Viss decembris mums paiet Ziemassvētku zīmē. Šogad tas jūtams kā nekad. Varbūt dēļ iepriekšējo gadu ierobežojumiem. Varbūt tāpēc, ka šogad sniega vairāk, kā citus gadus. Bet lai kā tur būtu, kas pa Ziemassvētkiem bez kūkas? Tā ļoti vienkārši gatavojās - grūtākais ir salikt slāņos un izkausēt želatīnu. Želatīns atkarīgs no firmas-ražotāja, tāpēc pirms gatavošanas pārlasiet instrukciju uz iepakojuma un pēc nepieciešamības pārskaitiet želatīna daudzumu.
Priecīgus Ziemassvētkus!
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
300g cepumi "Dāmu pirkstiņi"
600g biezpiena krēms ar dzērvenēm un kanēli "Alma"
125g dzērveņu sula
125g saldais krējums
3 ēd.k. brūkleņu ievārījums
2 ēd.k. pūdercukurs
3 + 1/2 tējk. želatīns
apelsīnu sukādes
1/2 tējk. piparkūku garšvielas
Pagatavošana:
1. Sulu ielej katlliņā, pievieno 1/2 tējk. želatīna, uzbriedina un tad uz nelielas uguns izkausē. Formas apakšā kārto vienā slāni cepumus (lieko daļu var nogriezt), pārlej ar sulu un ievieto ledusskapī uz 1 stundu.
2. Tajā pašā katliņā uzbriedina atlikušo želatīnu, izkausē un pievieno biezpiena krēmam. Kārtīgi samaisa.
3. Formu izņem no ledusskapja, ielej pusi no biezpiena masas. Kārto vēl vienu cepumu kārtu, tad plānā slānī kārto brūkleņu ievārījumu, pa virsu pārkaisa sukādes un pārlej at atlikušo biezpiena mazu. Kā pēdējo slāni kārto cepumus, kurus var iemērkt dzērveņu sulā. Liek ledusskapī līdz kūka pilnībā sastingst.
4. Saldo krējumu uzputo ar pūdercukuru un piparkūku garšvielām. Kūku izņem no fromas. To viegli izdarīt formu apsedzot ar šķīvi vai dēli un apgāž riņķī, tad formu noņem, uzliek pa virsu servējamo dēli vai šķīvi un vēlreiz akurātī apgāž. Kūkas virsmu apsmērē ar uzputoto saldo krējumu, izdekorē un pasniedz.