Lūk šādi manā blogā parādījās sadaļa "zivis". Es n-tās reizes esmu stāstījis, ka pats es zivis prakstiski neēdu. Bet tas galīgi nenozīmē, ka es tās negatavoju. Mani vecāki ēd un draugi ēd un dažas zivis es tomēr ēdu.
Šī recepte nāk no manas mammas. Un viņai tā ir no viņas vecākiem. Tā esot ļoti sena recepte (nu jā mēs pagājušā gadsimta 80-tos gados uzskatam par senatni). Varbūt pat vēl senāka, to vēsture noklusē. Bet šādi karpu manas mammas ģimenē gatavoja katru gadu. Un pats svarīgākais, ka tās zvīņas no šīs konkrētas karpas esot jāsaglabā, jāizkaltē un tad jāieliek makā, lai visu nākamo gadu būtu makā daudz naudas.
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
1 vesela karpa
1-2 ķiploka galviņas
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Karpu atzvīņo, daļu no zvīņām saglabā lai izkaltētu (skat. aprakstu), izņem iekšas un noskalo. Žaunas var negriezt ārā, ja nav pārliecības ka tas jādara.
Cepesķrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Pannu izklāj ar cepampapīru.
Ķiplokus notīra un sagriež plānās šķēlēs.
2. Karpu pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem pipariem un karpu piepilda ar ķiplokiem - ar asu nazi izdur caurumu un tad šajā caurumā ieliek ķiploka šķēli. Zivi pārliek uz cepešpannas un noklāj augšpusi ar sagrieztām ķiploka šķēlītēm. Liek cepeškrāsnī un cep līdz zivs ir gatava. Laiks ir atkarīgs no zivs lieluma - mana apm. 2 kg s,maga karpa bija gatava 40 min. laikā.
3. Karpu pārliek uz servējamā šķīvja un pasniedz.
Padoms. Pats garšīgākais esot tieši šie piedegušie ķiplociņi, tāpēc nevajag tos taupīt un jāliek no visas dāsnās sirds.
Recepte tapusi sadarbībā ar