Man patīk savienot dažādas lietas un rudens ir kā radīts dažādiem šādiem eksperimentiem. Nemāku es skaisti rakstīt un poētiski aprakstīt garšas nianses, vienkārši ticiet uz vārda - tas ir ļoti garšīgi. Kamēr vēl ir pieejamas plūmes, ir vērts paeksperimentēt.
Sastāvdaļas (6 porc.):
10-15 vistas stilbiņi (atkarīgs no formas izmēriem)
1 pud. ābolu sidrs
2 sīpoli
3-4 ķiploka daiviņas
4-6 plūmes
10-12 kadiķogas
1 tējk. kaltētas garšvielas (man bija persilāde)
1 ēd.k. rīvēts ingvers
1 ēd.k. brūnais cukurs
sāls, pipari
Pagatavošana (55 min.):
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Uzreiz sagatavo formu, kuru var likt gan cepeškrāsnī, gan uz plīts - čuguna forma labi der šim mērķim vai ar noņemu rokturi. Ja nav tādas formas, tad nāksies apcept atsevišķi un tad pārlikt citā karstumizturīgā formā. Der arī liela panna, tikai pirms likšanas krāsnī plastmasas vai koka rokturi aptin ar foliju.
2. Sīpolus sagriež plānās šķēlēs. Pannā uzkarsē 1 ēd. k. eļļas un apcep stilbiņus no abām pusēm. Stilbiņus izņem no pannas, un tajā pašā pannā apcep sīpolus un saspiestas ķiploka daiviņas. Pievieno sāli un cukuru, apmaisa un cep vēl kādu brītiņu, lai sīpoli sakaramelizējās. Tad pievieno vistas stilbiņus, ingveru, kaltētas garšvielas, saspiestas kadiķogas, apmaisa. Starp stilbiņiem izkārto plūmes, pārlej ar sidru, pārkaisa ar šķipsniņu sāls un pipariem. Liek cepeškrāsnī cepties uz 25-30 min, ik pa brīdim aplejot ar šķidrumu no formas.
3. Pasniedz ar krāsnī ceptiem dārzeņiem, kartupeļu vai dārzeņu biezputru.