Skābu kāpostu zupa 1. janvārim👌 nu vai nu jebkurai citai pēcsvētku dienai. Jāvārā šī zupa 31. decembrī un tad labi būtu paīsto - atstāt uz visu nakti aiz loga, lai no rīta būtu ledus kārtiņa pa virsu. Šogad izskatās mums tas nespīd, tāpēc atstājam vienkārši cepeškrāsnī pēc izslēgšanas.
⠀
Un šī ir vēl viena recepte, kas man tika mantojumā no mammas Opīša. Ticiet man, šī zupa pēc kārtīga tusiņa ir tieši tas, kas vajadzīgs!
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
2 iep. skābēti kāposti DIMDIŅI
1,5l liellopu buljons
200g kūpināta gaļa
300g svaiga cūkgaļas krūtiņa
1 burkāns
1 sīpols
2 lauru lapas
3-4 smaržīgo piparu graudiņi
sāls, cukurs
Pagatavošana (ilgi):
1. Gaļu sagriež nelielos kubiņos. Ja pie kūpinātas gaļas ir ādiņa, to sagriež smalkāk un arī liek klāt. Burkānu sarīvē uz dārzeņu rīves. Sīpolu sagriež mazos kubiņos.
⠀
2. Katlā ar biezu apakšu apcep gaļu, lai izdalās mazliet tauku un tad pievieno sīpolus un burkānus. Cep, līdz gaļa ir kārtīgi apcepusies. Tad pa virsu liek kāpostus (ar visu sulu), pievieno buljonu un uzvāra. Tikko sāk vārīties pievieno lauru lapas un smaržīgos piparus, apsedz ar vāku un pārliek cepeškrāsnī 150-160 grādos uz 3 stundām.
⠀
3. Zupu noteikti atstāj līdz nakamai dienai. Pasniegšan Iai kartupeļus novāra ar mizu, notīra un tad apcep. Jau ceptus kartupeļus dāsni pārkaisa ar sāli.⠀
4. Pirms pasniegšanas zupu uzsilda, salej porcijas šķīvjos, pievieno šķīvī kartupeļus un uzreiz pasniedz.