Šis ir gadījums, kad man jāpastāsta ne tik daudz par kūku, cik par nosaukumu. 30. janvārī radio SWH sievišķīgākajam raidījumam "Sveiciens svārkos" ir jubileja. Un šī kūka tapusi par godu šim notikumam. Griķi simbolizē šo gadu (saistība, domāju, visiem skaidra), bet šokolāde piešķir sievisķīgo šarmu un īpašo noti.
Virtuāli sveicieni Ievai, Jutai un Leldei. Lai labi skan arī turpmāk!
Sastāvdaļas (forma 10x25cm):
110g sviests
100g šokolāde 70-80%
100g cukurs
4 olas
75g vārīti griķi
70g griķu milti
25g kakao pulveris
5g sausais raugs
1 ēd.k. medus
1/2 tējk. vaniļas cukurs
Pagatavošana:
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
2. Bļodā ieber raugu, pievieno 150ml remdena ūdens, medu, miltus un samiasa. Apsedz ar tīru virtuves dvielīti un atliek uz 1 st. uzbriest.
3. Ūdens peldē izkausē šokolādi ar sviestu. Pievieno kakao, vaniļas cukuru, 50g cukura un visu samaisa. Pievieno olu dzeltenumus, ieraugu, griķus un vēlreiz kārtīgi samaisa.
4. Olu baltumus uzputo ar atlikušo cukuru un iecilā mīklā.
5. Mīklu pārlej formā un cep cepeškrāsnī 40-45 min. līdz gatavībai. Kūku atdzesē, pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.
Padoms. Kūku var pārliet ar medu vai cukura glazūru.