Biju pārsteigts, ka mana paaudze nezin par šo ēdienu, tāpēc nolēmu izlikt recepti savā blogā. Gaļa franču gaumē ir krievu virtuves ēdiens, kur kā pamatu izmanto teļa gaļu. Tad kārtās liek sīpolus, tomātus, sēnes un pārlej ar majonēzi, krējumu, saldo krējumu vai bešamela mērci. Pa virsu pārkaisa ar sieru. Faktiski tas bija sacepums. Padomju laikos šī recepte nedaudz transormējās un salētinājās, bet prakstiki vienmēr šī gaļa skaitījās svētku ēdiens.
Es centos samazināt tauku daudzumu šajā gaļā, tāpēc man tīri labi garšo ar krējumu. Arī tomātus es lieku reti, jo tie izdala lieku šķidrumu un ja tos liek zem mērces kārtas, tad tomāti vienkārši sasildās. Šad-tad lieku sēnes, kuras ir minētas oriģināreceptē. Sīpolus parasti liek uz gaļas, bet man patīk zem, jo tad sīpoli izcepās tajos taukos, kas izdalās no gaļas.
Sastāvdaļas (4 porc.):
4 gaļas kakla karbonādes šķēles (apm. 200g katra)
150g siers
150g krējums
2-3 sīpoli
1 tomāts
1 ēd.k. sinepes
1 ēd.k. mārrutki
sāls, pipari
Pagatavošana (30 min.):
1. Gaļas šķēles izklapē ar gaļas āmurīti. Sieru sarīvē. Sīpolus sagriež gredzenos vai pusgredzenos. Tomātus sagriež ripiņās. Krējumu sajauc ar sinepēm un mārrutkiem.
2. Uz cepešpannas liek folija loksnes un uzloka uz augšu maliņas. Tad liek kārtu ar sīpoliem un pa virsu gaļas šķēles. Gaļu pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem pipariem. Tad uz gaļas liek kārtu ar krējumu, tomātus un pārkaisa ar sieru.
3. Cep iepriekš uzkarsētā līdz 190 grādiem krāsnī 20-25 min. Gaļu pasniedz ar kartupeļiem, rīsiem vai dārzeņiem.
Padoms. Lai gaļa nepeldētu savā sula, es parasti folijā izduru caurumus - tad liekais šķidrums iztek uz paplātes.