Atzīšos uzreiz - līdz šim šķeltos zirnīšus nebiju ēdis. Es ēdu lēcas, bet šķeltie zirnīši kaut-kā neiedvesmoja. Bet tad es ieraudzīju cenu - 500g paciņa maksā 0,59 euro. Un sapratu, ka manām #grūtolaikureceptes tīri labi der.
Mani vecāki saka, ka garšo gluži kā viņu bērnībā. Jo īpaši ar rupjmaizi un sinepēm. Viena zupas porcija (ja šo daudumu dala uz trijiem) man izmaksāja 0,39 euro.
Sastāvdaļas (3-4porc.):
150g kūpinātas desiņas
200g šķeltie zirnīši (sausi)
3 kartupeļi
1 burkāns
1/2 sīpols
3 smaržīgo piparu graudiņi
1 lauru lapa
sāls
Pagatavošana (35min.):
1. Šķeltos zirnīšus iemērc uz 3-4 stundām vai uz visu nakti. Zirnīšus kārtīgi izskalo, ūdeni nolej.
2. Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Burkānu nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. Kartupeļus nomzio un sagriež kubiņos. Apmēram tādos pašos kubiņos sagriež desiņas.
3. Katlā ar biezu apakšu pārliek desiņas un apcep. Cepšanas laikā zidalās tauki, tāpēc var eļļu papildus nepievienot. Desiņas paŗleik uz šķīvīša un tajos pašos taukos apcep sīpolus un burkānus, līdz tie maina krāsu. Tad pievieno šķeltos zirnīšus, lauru lapu, smaržīgos piparus, pārlej ar 2l ūdens un vāra līdz kartupeļi un zirnīši ir gatavi. Pievieno pēc garšas sāli. Ja vēlas, var pievienot pusīti no buljona kubiņa.
4. Zupu salej porcijas šķīvjos, pievieno katrā šķīvī atliktās desiņas un uzreiz pasniedz. Klāt ļoti garšīgi piekost rupjmaizi, apsmērētu ar sinepēm.
PADOMS. Zirnīšus var nemērcēt un likt vārīties vienkārši izskalotus - šajā gadījumā palielināsies gatavošanas laiks.