Neviens dārzenis pasaulē tā neraksturo latviešu virtuvi kā kartupelis. Kartupelis ir pretrunīgākais dārzenis mūsu ēdienkartē - par to veselīgumu/neveselīgumu strīdas gan dietologi, gan gardēži, gan pavāri, gan mammas... visi strīdās))) Es uzskatu, ka kartupelis ir garšīgs dārzenis un tas jāēd, jo īpaši kamēr jauns un var ēst ar visu mizu. Tas satur dažādus mikroelementus un vitamīnus, īpaši C vitamīnu un īpaši, kamēr tie ir jauni. Tāpēc, ēdam kartupeļus un baudam vasaru! Tā ir tik īsa!
Sastāvdaļas:
apm. 1 kg jaunie kartupeļi
100g krējums
2 ķiploka daiviņas
marinēti sarkani sīpoli "Dimdiņi"
zaļumi
eļļa
sāls
Pagatavošana:
1. Kartupeļus kārtīgi nomazgā, liek ūdenī un vāra līdz tie ir mīksti. Ūdeni notecina.
2. Pannā ielej mazliet eļļas un uzkarsē. Karstā pannā pārliek kartupeļus un saspiež ar kartupeļu stampu, lai veidojas plācenis. Kartupeļus apcep no abām pusēm. Pēc garšas pārkaisa ar sāli.
3. Gatavo mērci. Krējumu sajauc ar sasmalcinātiem ķiplokiem, zaļumiem un sāli.
4. Lielā šķīvī pārliek apceptus kartupeļus, pārlej ar mērci un pa virsu kārto marinētus sīpolus. Pasniedz uzreiz.
Padoms. Mērcei var pievienot arī biezpienu.