Uzmanību! Šī kūka izraisa atkarību - gribēsies cept vēl un vēl, kamēr nebeigsies visi rabarberi. Mēs to garšojām un garšojām, un tad tā beidzās. Līdz fotosesijai izdzīvoja tikai neliels gabals, kurš tika sagriezts četrās daļās.
Šo recepti es atradu vienā vecā žurnālā un man patika, ka tur bija rabarberi. Kad kūku uzcepu un atdevu savējiem uz garšošanu, tad mamma "garšoja" vairākus gabaliņus. Un tad pēkšņi teica, ka saprata visu: šī esot tā narkotiskā kūka, kura ļoti (vienkārši šausmīgi) līdzīga tai ābolu kūkai, kuru bērnībā cepa viņas Omīte. Tikai pamats tur bija no cepumiem, bet viss arī bija slāņos un jācep krāsnī. Kā jau tas ierasts - pajautāt vairs nav kam un mamma sen jau meklēja šo recepti. Nu tādā negaidītā veidā recepte atradās.
Sastāvdaļas (forma 28x20 cm):
350g + 85g milti (konditorejas)
200g +180g cukurs
225g auksts sviests
500g rabarberi
3 olas
vanilīna cukurs vai vaniļas ekstrakts
sāls
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Rabarberus notīra un sagriež mazākos gabalos - tas var būt gan šķēlītes, gan stienīši.
2. Gatavo cepumu kārtu. Aukstu sviestu sagriež kubiņos. Bļodā sajauc 350g miltu ar 180g cukura. Pievieno sviestu un ar mikseri vai ar rokām samīca, līdz veidojas smalkas drupačas. Tās pārber formā un viegli piespiež. Liek cepeškrāsnī uz 10 min.
3. Gatavo pildījumu. Olas uzputo ar 200g cukura līdz tās kļūst gaisīgas un gaišas. Tad pievieno miltus, vanilīna cukuru, šķipsniņu sāls un uzputo vēlreiz. Tad iemaisa rabarberus.
4. Pamatni izņem no krāsns un pārlej pildījumu. Liek atpakaļ krāsnī uz 40-45 min.
5. Kūku pilnībā atdzesē, sagriež kvadrātos un pasniedz ar saldējumu.
Padoms. Kad dārzā un pie kaimiņiem beidzās visi rabarberi, tos var aizvietot ar āboliem un bumbieriem.