Pīrāgs īstenu latviešu un skandināvu gaumē. Un jā, droši var šprotes likt vairāk. Bez šprotēm šis pīrāgs zaudē visu burvību.
Sastāvdaļas (12 porc.):
140g rudzu pilngraudu milti
100g auksts sviests
50g rīvēts cietais siers
2-3 ēd.k. auksts ūdens
1 tējk. cukurs
⠀
Pildījums:
300g svaigais siers
100g šprotes KAIJA
2 olas + 3 cieti vārītas olas
1 maziņš sīpols
sāls pipars
Pagatavošana (forma - 22cm):
1. Gatavo mīklu. Bļodā ieber miltus, cukuru, pievieno mazākos gabalos sagrieztu sviestu, sieru un saberž visu kopā. Izveidosies drupačas, kurām pa vienai karotei pievieno aukstu ūdeni, kamēr mīklu var savelt bumbā. Darba virsmu pārkaisa ar rudzu miltiem un mīklu izrullē. Mīklu ieklāj formā, ar pirkstiem mīklu piespiež pie malām, veidojot bortus. Tad formu ieliek ledusskapī uz 30 min.
2. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Pildījumam sajauc kopā svaigo sieru, sagreiztu sīpolu, sasmalcinātas vārītas olas un iesit jēlas olas. No kādas vārītas olas dzeltenumu var atstāt dekoram. Pildījumam pievieno sāli un svaigi maltus piparus, visu samaisa.
⠀
3. Mīklu liek cepties uz 10-15 min. Tad formā pārliek pildījumu, izlīdzina un turpina cept vēl 20 min.
⠀
4. Pīrāgu pilnībā atdzesē. Sagriež porciju gabaliņos un pa virsu kārto šprotes. Pīrāgu var izdekorēt ar lokiem, dillēm vai jebkuriem citiem zaļumiem. Es vēl pārkaisīju ar olu dzeltenumiem.