Katrs stāsts ar kaut-ko sākas. Šī rasola stāsts sākas ar cīsiņiem. Vienkārši marinētiem cīsiņiem. Daudz cilvēku, gan gudrāki, gan vecāki par mani, sarakstījuši daudzas recepšu grāmatas. Bet marinētus cīsiņus līdz šim es neesmu saticis. Un man liekas, ir pienācis īstais laiks par tiem pastāstīt.
Šo ideju es kaut-kur sen redzēju saistībā ar franču virtuvi un man liekas, ka tur bija marinētas sardeles. Man gan likās, ka sardelēm ir bieza un cieta miza un ja tā trāpās uz zoba salātos, tad labi nebūs. Bet jūs varat pamēģināt.
Marinēti cīsiņi paši par sevi ir diezgan interesanta padarīšana - tie ir pikanti, marinēti (nu kā gan var būt savādāk?) un es teikšu, ka pat garšīgi. Man garšoja!
Es iesaku pamēģināt tos iemarinēt un kādās vakariņās pasniegt ar zaļiem zirnīšiem. Tas noteikti būs garšīgi!
Sastāvdaļas:
300g labi cīsiņi
5-6 ar mizu vārīti kartupeļi
3-4 marinēti gurķi
100g laba majonēze
5 vārītas paipalu olas
sāls, pipari
Marinādei:
2 sīpoli
300g ūdens
150g ābolu vai vīna etiķis
3-4 ķiploka daiviņas
2 lauru lapas
4-5 smaržīgo piparu graudiņi
2 tējk. brūnais cukurs
2 tējk. sāls
Pagatavošana:
1. Iemarinē cīsiņus. Katliņā ielej ūdeni, pievieno etiķi, sagrieztus ķiplokus, cukuru, sāli, lauru lapas un piparus. Marinādi uzvāra un karsē tik ilgi, līdz īzšķīst cukurs un sāls. Atdzesē. Burkā liek pamīšus sīpolus un cīsiņus, pārlej ar atdzesētu marinādi. Noliek ledusskapī uz 2-3 dienām marinēties.
2. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Tādos pašos kubiņos sagriež marinētus cīsiņus un gurķus. No marinādes izņem sīpolus un smalki tos sakapā. Visu sajauc kopā, pievieno majonēzi, pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
3. Rasolu pasniedzot dekorē ar sagrieztām uz pusēm paipalu olām.
Padoms. Es vēl pievienoju marinētus kaperus (tos mazos graudiņus). Tie dod papildus garšu un interesantu kraukšķi, kad tiek uz zoba.