Pirmie krodzinieki un restorānu īpašnieki Odesā (Ukraina) bija itāļi. Itāļi savulaik diezgan biezi apdzīvoja Ukrainas silto daļu ap Melno jūru. Un viens no pirmajiem vietējiem ēdieniem skaitās spageti ar frikadelēm. Vēlāk, baidoties no revolūcijas, padomju varas un Staļina represijām, itāļu ģimenes muka no Odesas. Bet itāļu kultūra tur palika.
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
500g malta cūkgaļa
500g malta liellopa gaļa
800g konservēti tomāti
75g rīvmaize
1 sīpols
1 ola
2 ķiploka daiviņas
1 ēd.k. fenheļa sēklas
50g rīvēts cietais siers DŽIUGAS
pētersīļi
2 ēd.k. olīveļļa
Kaijēnas pipari
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Maltai gaļai pievieno olu, rīvmaizi, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Visu samaisa un izveido 16 lielas bumbas. Bumbas saliek uz cepešpannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos. Cep 7 min. no vienas puses, tad apgriež riņķī un cep vēl 7 min.
2. Sīpolu un ķiplokus sasmalcina. Cepamā formā vai pannā, kuru var likt cepeškrāsnī, uzkarsē eļļu. Apcep tajā sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno fenheļa sēklas, Kaijēnas piparus, cep vēl 1 min. Tad pievieno konservētus tomātus (ja tie ir veseli, tad ar koka karoti tos sadala), pēc garšas sāli un sautē kamēr gatavas frikadeles.
3. Frikadeles pārliek tomātu mērcē, apsedz ar vāku (vai foliju) un cep cepeškrāsnī vēl 5 min.
4. Pasniedz pārkaisot ar cieto sieru un sasmalcinātiem pētersīļi.
Recepte tapusi sadarbībā ar