Šodien atklāju, ka man nemaz nav tāda pankūku bāzes recepte. Visiem ir kāda bāzes recepte. Tā ir kā kapsula apģērbā - ir pamats un tad tikai papildini ar spilgtām lietiņām. Ar ēdieniem ir līdzīgi - ir pamatrecepte un tad tikai vieno klāt un būs vēl labāk. Un katru reizi man sanāk tā, kad gribās pankūkas, es guglēju, meklēju recepšu grāmatās vai pētu lapiņas pie sienas. Tad nu, laikam, atradu bāzes recepti. Parasti es cepu pankūkas no kartupeļu cietes, jo tās var izcept perfekti plānas. Bet dažreiz gribās pārmaiņas.
Ja godīgi, tad arī pildītas pankūkas es bieži necepu, jo ļoti ilgs process. Tagad es jūtos kā Lačplēsis vai Hērakls virtuvē, kas paveicis savu kārtējo varoņdarbu.
Sastāvdaļas (20 gb.):
500ml piens
250g milti
3 olas
50-100ml gāzēts ūdens
15g eļļa
sāls, cukurs
Pildījumam:
600g maltā gaļa
250g brūnie šampinjoni
250g siers
1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Miksera bļodā iesit olas un viegli uzputo. Pievieno pienu, eļļu, sāli un cukuru pa šķipsniņai un putojot vieno klāt miltus. Puto burtiski 1 min, līdz mīkla ir viendabīga. Tad bļodu apsedz ar vāku vai dvielīti un atstāj uz 1 stundu ievilkties. Pirms cepšanas mīklai līdz vajadzīgai konsistencei vieno klāt gāzētu ūdeni.
2. Pa šo laiku gatavo pildījumu. Sīpolu un ķiplokus sasmalcina. Sēnes sagriež mazos kubiņos. Sieru sarīvē uz dārzeņu rīves. Pannā uzkarsē 1 ēd.k. eļļas apcep tajā sīpolus, ķiplokus un sēnes, apm. 5 min. Pievieno gaļu un cep visu kopā līdz gaļa ir gatava. Pārliek pildījumu bļodā, atdzesē. Tad pievieno sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas, rīvētu sieru un samaisa.
3. Uzkarsē pannu un cep pankūkas - vispirms no vienas puses 2-3 min, apmet riņķī un tad no otras psues burtiski 30 sek. Kad pilda pankūkas, tās liek ar apcepto pusi uz augšu, liek pa 1 ēd.k. pildījuma, satin. No ārpuses paliks mazāk apceptā pankūkas puse.
4. Tad pirms pasniegšanas pankūkas uzcep un pasniedz ar krējumu vai kādu citu mērci pēc savas izvēles.
Padoms. Ja ledusskapī atrodi kādu pus-paciņu kausēta siera, pārpalikumus no pupiņām, ceptas vistas vai kartupeļu biezputras, to droši var vienot klāt pildījumam. Ja arī kāds skumīgs dārzenis - piem., brokolis vai paprika - trāpas, to arī var pievienot pildījumam.
Recepte tapusi sadarbībā ar