Šī leģēndārā kūka nāk no mammas vīramātes slavenās brūnās kladītes. Respektīvi, tā ir manas vecmāmiņas Ilzes recepte. Es nezinu no kuriem laikiem ir šī recepte, bet tajos laikos blenderi nebija un citronus rīvēja ar rokām uz dārzeņu rīves - uz smalkās rīves, nevis rupjās. Rīvēja ar visu mizu, jo tā dod izsmalcinātu rūgtumiņu. Parasti to darīja vīrieši, jo vajadzīgs spēks. Starp citu, ar cukuru sanāk ļoti garšīgs ievārījums. Šī recepte aizgāja tautās un tagad manas macamas vairs nav, bet citronu kūkas recepte lai dzīvo arī tālāk.
Sastāvdaļas (forma - 30cm):
200g sviests
200g skābs krējums
400g milti
1 tējk. vaniļas cukura
1 tējk. cepamais pulveris
⠀
2 citroni
260g cukurs
Pagatavošana (25 min.):
1. Sviestu izkausē. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno krējumu, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, izkausētu sviestu un samaisa. No mīklas atdala trēsdaļu, ietin to pārtikas ple'vē un ievienot saldētāvā.
⠀
2. Atlikušo mīklu pārliek formā un ar rokām izspaida pa visu formu un izveido nelielus bortiņus.
⠀
3. Citronus nomazgā, sagriež mazākos gabalos un ar visu mizu liek blednerī. Pievieno cukuru un sasmalcina līdz vedojas viendabīga masa. Šo pildījumu pārlej formā.
⠀
4. No saldētavas izņem mīklu, izrullē un ieklāj formā pa virsu pildījumam. Maliņas aizloka. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 30 min. 180 grādos.
⠀
5. Kūku atdzesē, pārkaisa ar pūdercukuru un tikai tad sagriež, lai nedrūp.
Padoms. Cirtronus labāk ņemt ar plānu mizu. Tie lielie skaistie citroni ar biezu mizu varētu būt pārāk rūgti.