Es tā īsti nesaprotu, kāpēc pelēkie zirņi mūsu ēdienkartē parādās tikai ap Ziemassvētkiem. Pupiņas mēs ēdam cauru gadu, bet pelēkos zirņus - nē. Nav tādas tradīcijas vai receptes pamaz? Laboju situāciju un pasludinu jaunu tradīciju! Nu vismaz uz ziemas mēnešiem. Un tad jau kas zin - varbūt pupiņu salātu vietā parādīsies arī pelēko zirņu salāti.
Sastāvdaļas (4porc.):
250g sausi pelēkie zirņi
2gl dārzeņu buljons
60g rīvēts siers
adžika
loki
krējums
sāls, pipari
Pagatavošana (40 min.):
1. Pelēkos zirņus iemērc uz nakti. Tad pārber tās katlā, pievieno ūdeni, sāli un vāra līdz zirņi ir gatavi. Es pavārīju mazliet ilgāk, lai zirņi sāk jukt ārā. Ūdeni notecina,
2. Pusi no zirņiem ieber blenderī, pievieno adžiku, glāzi buljona un sablendē. Šo masu pārlej katlā, pievieno otru buljona glāzi, pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus un uzkarsē.
3. Zupas bļodās liek krējumu, sieru, pārlej ar karstu zupu un pārkaisa ar zaļiem lociņiem.
4. Pasniedz uzreiz.
Padoms. Es atstāju to šķidrumu, kurā vārīju zirņus - nekā slikta tur neredzu, bet varbūt tā nevar darīt. Pieredzējušākas saimnieces var mani palabot. Pelēkos zirņus var arī neblendēt, ja negaršo krēmzupas. Tad šo soli var izlaist.
Recepte tapusi sadarbībā ar