Ja man kāds jautātu, kāda ir mana bērnības garša, tad tas ir nons un kvass. Un nekādi cepumi, debesmannas un zemeņu kūkas te līdz nestāv. Jā, lai cik tas nebūtu smieklīgi, visbiežāk es atceros braucienus uz Centrāltirgu un nonu ar kvasu, ko varēja iegādāties zivju paviljonā. Ja es pats nebiju līdz, tad vecāki vai vecvecāki vienmēr man no tirgus atveda )))
Nu jau es izaugu liels (nu gandrīz liels) un šajos laikos tirgu apmeklēt zināmu iemeslu dēļ man nesanāk, bet ļoti gribās nonu )))) Tāpēc paguglēju, atradu recepti un uzcepu. Jā, nav gluži tāds, jo man nav tās foršās krāsns, bet ļoti tuvu.
Sastāvdaļas (2 pīrāgi):
420 g milti
235 ml remdens ūdens
60 g dabīgais jogurts
14 g svaigais raugs
3 ēd.k. cukurs
1 ola
sāls
Pildījumam:
500g maltā gaļa
pētersīļi
kumīns
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Bļodā ieber cukuru, pievieno raugu un samaisa, līdz raugs kļūst šķidrs. Tad raugam pievieno ūdeni, samaisa un atstāj uz 5 minūtēm.
2. Tikmēr atsevišķā bļodā ieber miltus, pievieno jogurtu, olu, sāli. Pievieno ūdeni ar raugu. Mīklu izmīca, līdz tā atlīp no bļodas malām. Ja ir mikseris, tad jauc mīklu 2-3 minūtes ar vidējo ātrumu, līdz veidojas bumba, kura viegli atlīp no bļodas malām. Ja mīkla ir pārāk lipīga, var pievienot nedaudz miltu. Mīklu pārliek ieeļotā traukā un atstāj stundu siltumā lai uzbriest.
3. Kamēr briest mīkla, apcep gaļu. Sīpolu sagriež mazos kubiņos un apcep pannā. Pievieno malto gaļu, pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus un gaļu cep līdz gatavībai. Pievieno sasmalcinātus pētersīļus, kumīnu un gaļu atdzesē.
4. Uz pārkaisītas ar miltiem darba virsmas mīklu sadala divās daļās. Katru no šīm daļām izrullē pēc iespējas plānākā taisnstūrī, uzliek pildījumu un sarulē. Tad savieno gredzenā. Gredzenus var apsmērēt ar sakultu olu un pārkaisīt ar sezama sēkliņām, ķimenēm vai kaltētām garšvielām.
5. Cep labi uzkarsētā krāsnī 190-200 grādos apm. 30 min. Nonus pasniedz gan siltus, gan atdzesētus.