Kas skatās manus storijus Instagramā zin, ka sestdien biju Pļavnieku tirgū - mērķis bija nopirkt dārzeņus un mamma gribēja svaigas reņģes, jo... plānotas bija mušelītes. Nevajag man jautāt ko šīs vārds nozīmē. Es neko neatradu ne Googlē, ne Vikipēdijā. Nav tāda vārda. Man lec kaut-kas leišu valodā, iespējams tas ir kāds atsavinājums no mūsu braļuku atsavinājuma. Un nē, es to neēdu. Šoreiz arī neesmu autors.
Šī recepte nāk no manas Macamas (vecmāmiņa) un tagad, kad viņas nav, pazuda arī tā slavenā brūnā klade. Neviens nezin kādā virzienā klade izkūpēja. Tāpēc precīzas proporcijas neviens vairs neatceras. Mana mamma atkārto to uz savu aci un šoreiz liku viņai visu sasvērt un padalītes ar proporcijām. Macama izmantoja tomātu pastu, kuru šķaidīja ar ūdeni un etiķi, bet mamma atviegloja šo procesu.
Sastāvdaļas:
2kg svaigas reņģes vai brētliņas
350g sīpoli
400g tomātu pasata
150g milti
3 lauru lapas
5-6 smaržīgo piparu graudiņi
eļļa cepšanai
sāls
Pagatavošana:
1. Sīpolus notīra un sagriež plānos gredzenos vai pusgredzenos. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno tomātu pasatu, paciņu izskalo un šķidrumu arī pievieno sīpoliem. Pēc garšas pievieno sāli, lauru lapas un smaržīgos piparus. Ļauj 5 min. viegli paburbuļot un uguni izslēdz. Tagad mamrinādei jāpadziest.
2. Reņģes notīra. Zivis atver vaļā kā tauriņus un saliek divas filejas ar vēderiem kopā - no abām pusēm būs muguriņas. Zivis apvārta miltos no abām pusēm un cep uzkrsētā pannā līdz gatavībai. katru reizi zivi pārkaisa ar sāli.
3. Cepšanas laikā zivis jau kārtām var likt traukā, kurā vēlāk marinēsies. Liek kārtu ar zivīm, pārlej ar 2-3 ēd.k. marinādes, liek nākamo kārtu, kuru atkal pārliek ar marinādi. Un tā, kamēr viss beidzās - augšējāis slānis ir ar marinādi. Trauku liek ledusskapī marinēties līdz nākamajam rītam.
Padoms. Reņģes labāk ņemt mazākas, kuras attiecīgi ir lētāk. Ja izdosies atrast brētliņas, vispār labi. Un sīpolus var paņemt vairāk - visa sāls ir sīpolos )))
Recepte tapusi sadarbībā ar