Kādam bīskapam ikgadējā pārbaudes laikā izrādīja ne tikai pašu klosteri, bet arī klostera virtuvi, jo bīskaps bija liels gardēdis. Kāda jauniņa novice kopā ar daudziem palīgiem tieši gatavojās cept Ziemassvētku cepumus. Mīkla bija iznākusi mazliet par mitru un aizdomīgi čurkstēja, kad to lika karstajos taukos. Novice sarka un bālēja un aiz kauna gribēja no virtuves aizbēgt. Bet bīskapu, kas bija apveltīts ar humoru, tas uzjautrināja un viņš cepumus nosauca par "mūķeņu purkšķiem".
Izmēģini šo leģendām un stāstiem apvītos cepumus!
Sastāvdaļas:
250g milti
15g svaigs raugs
30g cukurs
125ml remdens piens
30g sviests
2 olas
50g rozīnes vai ogu sukādes
500ml eļļa bez smaržas cepšanai
Pagatavošana:
1. Bļodā raugu saberž ar cukuru līdz tas izšķīst, tad pievieno pienu un raudzē 15 min, apsedzot ar tīru virtuves dvielīti. Pievieno miltus, sviestu, olas, rozīnes un samaisa. Raudzē vēl 15 min.
2. Katlā uzkarsē eļļu. Ar karoti atdala mīklas pikas un vāra eļļā kraukšķīgi brūnas.
3. Cepumus pārliek uz papīra dvielīšiem, atdzesē un pārkaisa ar pūderukuru.
4. Pasniedz ar šokolādes vai ogu mērci.