Jo kūkas ir jāēd! Un īpaši, ja tās ir garšīgas Šī recepte diezgan ilgi gaidīja savu laiku un nākusi no mūsu kaimiņiem - somiem.😀 Vienīgi, tai vajadzēja būt gaišākai, mazliet pārturēju. Tāpēc receptē es minēšu īsāku laiku un jūs to ņemat vērā.
Sastāvdaļas (forma - 24cm ):
Pamatnei:
100g pilngraudu rudzu milti
100g kviešu milti
100g mīksts sviests
100g cukurs
1 ola🥚
šķipsniņa sāls
⠀
Pildījumam:
250g krējums 20-25%
100g cukurs
1 ola🥚
300g mellenes
Pagatavošana:
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, režīms "augša/apakša".
⠀
2. Bļodā iesit olu, pievieno cukuru un sviestu (sviestam nav jābūt izkausētam, pietiks ar vienkārši mīkstu). Visu samaisa. Tad pievieno kviešu un rudzu miltus, sāli un samaisa vēlreiz. Mīklu pārliek formā, ar mitrām rokām izlīdzina un izveido bortiņus. Liek cepties uz 15 min.
⠀
3. Pa to laiku gatavo pildījumu. Krējumu sajauc ar cukuru, olu un beigās iemasa mellenes. Pārlej šo masu formā, izlīdzina un cep vēl 25 min.
⠀
4. Kūku pilnībā atdzesē un pasniedz.
Padoms. Es neesmu mēģinājis, bet varbūt ka mellenes var aizvietot ar avenēm, plūmēm vai aprikozēm. Pēc sajūtām varētu būt labi. Kas izmēģinās, lūdzu ierakstiet komentāros kas sanāca.
Un ja nav rudzu milti, droši var aivietot ar parastiem kviešu vai pilngraudu kviešu, bet rudzu milti piešķir to skandināvu toni un citādu mīklas tekstūru.