Šī ir leģendām apvīta kūka. Pēc nostāstiem šo kūku pasniedza māsas Cvetajevas saviem viesiem. Viena no māsām - Marina - ir slavena krievu dzejniece. Bet viņa šo kūku nav cepusi. Arī viņas māsa Anastasija neesot cepusi kūkas. Māsas esot vasaras pavadījušas savā vasarnīcā. Tur kaimiņos dzīvoja viņu radi un it-kā tieši viņu mājkalpotāja esot cepusi šo kūku. Bet kādā mistiskā veidā šo kūku piedēvēja māsām Cvetajevām, es tā arī nesapratu.
Es atcerējos par šo kūku (bērnībā mamma cepa) un nolēmu uzcept pats. Īpaši tagad, kad Imantas tirgū sākusies ābolu sezona.
Sastāvdaļas (forma - 31cm diametrā):
Mīklai:
240g milti
150g sviests
105g skābais krējums
1 ēd.k. cukurs
1/2 tējk. cepamais pulveris
Pildījumam:
200g skābais krējums
150g cukurs
35g milti
1 ola
āboli
kanēlis
Pagatavošana:
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, režīms - augša/apakša (bez konvekcijas). Sagatavo cepamo formu - ieklāj cepamo papīru, ja forma nav ar noņemām malām vai nav silikona. Man ir metāla tartes forma ar izņemamu vidu.
2. Sviestu izkausē un atdzesē. Pievieno miltus, krējumu, cepamo pulveri, cukuru un visu samaisa. Sanāk ļoti mīksta mīkla. Mīklu ieklāj formā, piespiežot ar pirkstiem gar malām izveido bortiņus. Formu ar mīklu ieliek ledusskapī, kamēr griež ābolus. Cik konkrēti ābolus vajag, pateikt grūti - tiem biezā slāni jāpiepilda forma. Man vajadzēja 5 ābolus.
3. Gatavo pildījumu: krējumu sakuļ ar olu un cukuru, miltiem, pievieno pēc garšas kanēli. Šo pildījumu uzlej parvirsu āboliem. Cep cepeškrāsnī 45 min.
4. Kūku atdzesē, izņem no formas un tad pasniedz. Bet to var uz nakti likt ledusskapī līdz nākamai dienai. Klāt var pasniegt saldējumu vai putukrējumu.
Recepte tapusi sadarbībā ar