Soļanku es vāru šausmīgi nepareizi, toties ātri un garšīgi. Man garšo pareizi uzvārīta zupa, bet es neesmu gatavs tam veltīt visu dienu. Lai soļanka sanāk garšīgāka, gurķus vienmēr izmantoju skābētus vai sālītus, nevis marinētus.
⠀
Recepte no manas otrās grāmatas - Piparēdiens #pavienkāršo
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
600-700g atkauloti vistas šķiņķīši
800g konservēti tomāti
350g skābēti gurķi
250g kūpinātas desiņas
250g vārīti cīsiņi
200g kūpināta gaļa
3 kartupeļi
1 sīpols
2 lauru lapas
4-5 smaržīgo piparu graudiņi
1/3 tējk. čili pasta
eļļa cepšanai
sāls, cukurs
Pagatavošana (60 min.):
1. Vistas gaļu sagriež palielos gabalos. Kūpinātu gaļu sagriež strēmelītēs. Sīpolus sagriež mazos kubiņos.
⠀
2. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē 2 ēd.k. eļļas un apcep vistas gaļu, kūpinātu gaļu un sīpolus. Visu cep reizē.
⠀
3. Pa to laiku, kamēr cepās gaļa, nomizo kartupeļus un sagriež strēmelītēs. Griežot tos uzreiz var mest katlā pie gaļas. Tad pievieno ūdeni, apm. 1,7-1,8l, lauru lapas, smaržīgos piparus, apsedz ar vāku un vāra līdz kartupeļi ir mīksti.
⠀
4. Blakus pannā uzkarsē 1 ēd.k. eļļas. Apcep tajā sagrieztus cīsiņus un desiņas. Ātrumam var griezt ripiņās, bet var griezt tāpat, kā gaļu un kartupeļus. Kad desiņas ir apceptas, tām pievieno konservētus tomātus, čili pastu, sāli, cukuru, piparus, apmaisa un sautē 2-3 min.
⠀
5. Gurķus sagriež tāpat kā kartupeļus, iemaisa pannā pie desiņām.
⠀
6. Kad kartupeļi ir mīksti, katlā pievieno desiņas ar mērci. Apsedz ar vāku un vāra 2 min. Tad uguni izslēdz un atstāj zem vāka ievilkties uz 10 min.
⠀
7. Pasniedz ar krējumu. Ja garšo olīvas vai citroni, tos var pievienot jau šķīvī.