Kad parādīju šīs maizītes storijos savā Instagramā, saņēmu ļoti daudz lūgumu padalīties ar recepti. Es ar šo mīklu eksperimentēju vairākas dienas - liku gan sauso raugu, gan dzīvo, gan dažādus miltus, gan dažādus cepšanas režīmus un arī mēģināju kas būs, ja nepievienos mannu. Starpību nejutu.
Pārbaudīju arī kā šī mīkla uzvedās kā picas mīkla. Kā picas pamatne tā ir ļoti maizīga. Ja fokača garšo vairāk par picu, tad šis būs īstais variants.
Sastāvdaļas:
500g milti
320g ūdens
50g laba olīveļļa
20g manna
15g dzīvais raugs
sāls, garšvielas
Pildījumam:
6 tējk. pesto
4-6 mednieku desiņas vai kiršu tomātus
baziliks
50g cietais siers
Pagatavošana:
1. Raugu saberž ar rokām un sajauc ar miltiem un mannu. Tad pievieno ūdeni, olīveļļu, sāli, garšvielas un iemīca mīklu. Es to daru ar miksera palīdzību un tad tajā pašā bļodā atstāju uzbriest, apklājot ar dvielīti. Mīklu var mīcīt arī ar rokām uz galda vai bļodā, tikai nepievieno papildus miltus. Mīkla ir gatava, kad atlīp no rokām.
2. Darba virsmu viegli pārkaisa ar miltiem un sadala mīklu trijās daļās. Mīklu ar pirkstiem izspaida (nerullē un nestiepj) cik vien plāni iespējams. Tad apsmērē ar pesto, kārto desiņu sķēles vai tomātu pusītes, bazilika lapiņas un pārkaisa ar sieru. Tagad uzloka vienu malu līdz pusei (var mazliet pāri) un tad uzloka pa virsu otru malu. Visu kopā saspiež, saplacina, aizspiež ciet malas un saloka vēlreiz uz pusēm. Atkal visu saplacina un kārtīgi aizspiež ciet malas. Izveido kukulīti, kuru iegriež pa vidu un katru iegriezto pusi uzloka ar atvērto malu uz augšu. Atkārto ar atlikušo mīklu. Kukulīšus saliek uz cepešpannas, apsedz ar dvieli un kamēr sildās krāsns atstāj vēl uzbriest.
3. Krāsni uzkarsē līdz 250 grādiem. Karstā krāsnī liek maizi un karstumu samazina līdz 220 grādiem. Cep apm. 20-25 min. Es cepu speciālā maizes režīmā.
4. Gatavu maizi apsmērē ar olīveļļu un atdzesē.