Šajā zupā gaļas nav. Šoreiz man ir veģetāriešu versija. Žāvētas plūmes piešķir zupai vieglu kūpinājuma noti, bet pupiņas un kartupeļi - sātīgumu. Un tās īpašās ķiplokmaizītes (kuras nav obligātas, bet ieteicamas) - tās būs ideāls papildinājums zupai.
Gaļēdāji, protams, var pievienot gaļu, bet šad-tad var iztikt arī bez gaļas.
Sastāvdaļas (6 porc.):
1 vidēji liela biete
2 burkāni
3 kartupeļi
500g kāposti
400g konservētas pupiņas
400g tomātu pasata
75g žāvētas plūmes bez kauliņiem
1 sīpols
2 lauru lapas
3-4 smaržīgo piparu graudiņi
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Burkānus, bieti, kartupeļus un sīpolu nomizo. Bietes un burkānus sarīvē uz dārzeņu rīves. Kāpostu sagriež strēmelītēs. Kartupeļus sagriež kubiņos. Sīpolu sagriež mazos kubiņos.
2. Katlā ielej apm. 2l ūdens, pievieno kartupeļus, kāpostus un vāra. Pievieno pēc garšas sāli, piparus un lauru lapas.
3. Pannā ielej eļļu un apcep sīpolus un burkānus, apm. 5 min. Tad pievieno bietes un cep visu kopā vēl minūtes 10, ik pa brīdim apmaisot. Pašās beigās pievieno tomātu pasatu un sautē vēl 5 min. Tad šo visu pievieno zupai.
4. Kad dārzeņi gatavi, zupai pievieno žāvētas plūmes, pupiņas ar visu sulu, uzvāra un uguni izslēdz. Zupai var peivienot sasmalcinātus zaļumus, ķiplokus, apsedz ar vāku un atstāj uz 5 min. ievilkties.
5. Pasniedz ar krējumu. Es iesaku pasniegt klāt maizi, kuru apsmērē ar krējumu un pa virsu ķiploku šķēles.