Man šogad, kā nevienu citu gadu gribās nosvinēt Latvijas dzimšanas dienu. Varbūt tas ir svētku trūkums pēdējos pāris gadus, varbūt šoreiz tas saistīts ar kopējo gaisotni un Ukrainu, varbūt pie vainas vecums... Lai kā tur būtu, man gribās kaut-ko latviski-vienkāršu, kaut-ko tādu, ko var saukt par Latvijas garšu. Kartupeļi! Protams! Cauraudzīts, siers, krējums - tas viss kopā rada latvisko noskaņu. Turklāt, dārgs šis ēdiens arī nav. Ja veģetārieši grib, var cept bez gaļas. Svētku mielastam klāt var pasniegt desiņas, štovētus kāpsotus, marinētus gurķīšus un tomātus.
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
1,5kg kartupeļi
250g Holandes siers "Valio"
200g kūpināta krūtiņa
1 sīpols
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Cepamo formu iesmērē ar taukvielu. Sieru sarīvē uz dārzeņu rīves. Kartupeļus nomizo un sarīvē. Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Krūtiņu sagriež kubiņos.
2. Uzkarsētā pannā apcep krūtiņu ar sīpoliem. Kartupeļiem pievieno apceptu gaļu ar sīpoliem, 2/3 siera, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Visu samaisa un pārleik karstumizturīgā formā. masu izlīdzina un pārkaisa ar atlikušo sieru.
3. Cep cepeškrāsnī apmēram 1 stundu.
4. Pasniedz siltu ar krējumu. Klāt var pasneigt štovētus kāpsotus un ceptas desiņas.