Leģendārs ķiršu pīrāgs

Sastāvdaļas (forma - 28cm):


340g milti
250g auksts sviests
100g piens
3 ēd.k. ābolu etiķis
1,5 ēd.k. cukurs
1/2 tējk. sāls


Pildījumam:
apm. 1kg. skābie ķirši
175g cukurs
35g kartupeļu ciete
45g ķiršu liķieris

1 ola apsmērēšanai
cukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:


1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem.

2. Gatavo mīklu. Pienu sajauc ar etiķi. Miltiem pievieno cukuru, sāli, sagrieztu kubiņos aukstu sviestu. Mīcot mīklu pakāpeniski pievienot piena-etiķa maisījumu. Mīklu samīca, izveido divas bumbas, ietin pārtikas plēvē un novāc ledusskapī uz 1 stundu.

3. Gatavo pildījumu. Ķiršus katliņā sajauc ar cieti un cukuru un liek vārīties. Uz mazas uguns ik pa brīdim maisot karsē minūtes 10. Beigās pievieno liķieri, samaisa un noņem no uguns. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

4. Darba virsmu pārkaisa ar miltiem. Mīklu izrullē apm. 3mm biezā slānī un ieklāj formā. Mīklai jābūt pa kādiem 6-7cm diametrā lielākai nekā pati forma. Pārliek pildījumu. Tad izrullē otru bumbu arī apm. 3mm biezā slānī. No šīs mīklas veido dekoru - var izgriezt caurumus kā figūriņas, var sagriezt strēmelēs un veidot resti - internetā var atrast vairākus dekorēšanas veidus. Malas sastiprina un liekos nogriež. Tad pīrāgu apsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar cukuru.

5. Pīrāgu cep 15 min. Tad samaizna temperatūru līdz 180 grādiem un cep vēl minūtes 10-15.
Pīrāgu atdzesē un pasniedz ar saldējumu.

Recepte tapusi sadarbībā ar