Man praktiski nav zivju ēdienu blogā, jo zivis man negaršo (tāpat kā jūras veltes). Bet zivis garšo tētim un šad-tad, kad veikalos ir akcijas lasis, tētis to paņem. Protams, pāri paliek aste, galva, lielā asaka un no tā sanāk ļoti labs buljons.
Es šoreiz uzņēmos pagatavot zivju zupu un atradu slavenās somu zivju zupas recepti. Bet... aizmirsu veikalā paņemt saldo krējumu. Toties ledusskapī atradu kausētā siera iepakojumu. Vecāki zupu paslavēja, tāpēc tai atradās vieta manā blogā. Labu apetīti!
Sastāvdaļas (4 porc.):
1 laša pārpalikumi (galva, aste, asakas, spuras utt)
150g svaiga laša gaļa
200g kausēts siers
2 burkāni
2-3 kartupeļi
1 selerijas kāts
1 lauru lapa
3-4 smaržigo piparu graudiņi
dilles
sāls
Pagatavošana:
1. Laša galvu, asti, asakas, spuras, ādu (viss, kas jums ir) saliek lielā katlā, pārlej ar 2 l ūdens un uzvāra. Nosmeļ putas, pievieno sagrieztus četrās daļās sīpolu, vienu burkānu, selerijas kātu, lauru lapu, piparus, sāli un vāra 30 min. Pēc minūtēm 10 jāizņem lauru lapa.
2. Svaigu zivs fileju sagriež kubiņos. Kartupeļus notīra, sagriež kubiņos. Otru burkānu nomizo un sagriež ripiņās.
3. Gatavu buljonu izkāš caur sietu, buljonu pārlej tīrā katlā un uzvāra. Tad pievieno burkānus, kartupeļus un vāra minūtes 20. Pa šo laiku no asakām noņem to gaļu, kas palika un arī pievieno buljonam. Pašās beigās iemaisa kausēto sieru, pievieno svaigu zivi un tikko sāk vārīties, uguni izslēdz. Pēc garšas pievieno sāli un sasmalcinātas dilles.
4. Pasniedz uzreiz.