Es piekritīšu kādreizējam Annas Pannas sauklim "Jo kūkas ir jāēd!" Skaistā rudens dienā ir tik forši apēst garšīgu kēksa gabaliņu ar siltu tēju. Un ja arī ne tik forša diena aiz loga, kas traucē cept un ēst kūkas? Pilnīgi nekas! No šīs pašas mīklas var cept porcijas kēksiņus un tos būs ērti paņemt līdz.
Sastāvdaļas (4 porc.):
180g milti
150g cukurs
100g sviests
2 olas
1/2 tējk. kanēlis
1/2 tējk. kardamons
1/2 tējk. vaniļas cukurs
1 tējk. cepamais pulveris
1 ābols
4-5 plūmes
Pagatavošana (55min.):
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Ābolu un plūmes nomazgā. Ābolu nomizo, sagriež uz pusēm, izgriež serdi un pašu ābolu sagriež plānās šķēlēs. Plūmes sagriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlēs.
2. Olas uzputo ar cukuru, pievieno izkausētu sviestu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, pievieno vaniļas cukuru, kanēli un kardamonu. Tad to visu iejauc uzputotās olās. Mīklu pārlej formā, ar karoti vai lāpstiņu izlīdzina. Pa virsu kārto ābolu un plūmju šķēles un pārkaisa ar kādu tējkaroti cukura.
3. Cep cepeškrāsnī 40-45 min. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
4. Kēksu atdzesē, sagriež porcijas gabalos un pasniedz.
Padoms. Sviesta vietā var izmantot eļļu. Augļus droši var ņemt jebkurus - periskus, bumbierus, aprikozes, nektarīnus utt.