Kartupeļu biezputra Nīcas gaumē jeb Baltā tīre 👉par godu Liepājas 400 gadu jubilejai. Šo recepti es atradu senā noputējušā recepšu grāmatā ar atsauci uz Kurzemes pusi. Gaidot Liepājas Restorānu nedēļu 2025 aicinu pagatavot šo ēdmaņu.
Sastāvdaļas (4 porc.):
1kg kartupeļi
250g piens
2 ēd.k. kartupeļu ciete
50g sviests
Pagatavošana (30 min.):
1. Kartupeļus nomizo, nomazgā, sagriež un liek vārīties sālsūdenī. Kad kartupeļi gatavi, tos nokāš sausus, bet novārījumu ārā nelej.
⠀
2. Karstus kartupeļus sastampā ar stumpu, pielej grāpelī (katliņā) 1/3 no nokāstā šķidruma, samaisa un liek uz plīts. Pievieno pusi no piena. Kad biezputra uzmet burbuli, nepārtraukti maisot, pievieno aukstā pienā iemaisītu stērķeli (kartupeļu miltus). Biezputru maisot karsē uz nelielas uguns 2-3 minūtes, beigās pieliek sviestu un vēlreiz izmaisa.
⠀
3. Ēd ar kumāsiņos sagrieztu, saceptu speķi un sīpoliem. Var pielikt arī krējumu.