Jo vēsāks aiz loga, jo karstāka un asāka zupa prasās. Recepte no sērijas #GRŪTOLAIKURECEPTES - vesels katls divām dienām man izmaksāja 2,86Euro. Vienas porcijas izmaksas ir apmēram 0,35Euro. Godīgi sakot, man patīk šis izaicinājums, kuru es pats sev izdomāju. Esmu sācis ēst vairāk dārzeņu un neslēpšu to, ka man tas sāk atgādināt bērnību. Kad mamma un vecmāmiņa vārīja tādas vienkāršas zupas, kartupeļu biezputru un cepa kotletes un pankūkas. Ārzemniekiem ir tāds jēdziens Comfort food - tas ir vienkāršs ēdiens, kas piesien dūšu, bez dārgām un grūti pieejamām sastāvdaļām. Man sāk likties, ka mēs to saucam par bērnības garšu.
Sastāvdaļas (10 porc. ) :
600g svaigs kāposts
300g kūpināta desa
400g konservēti tomāti
3-4 kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
4-5 smaržīgo piparu graudiņi
1 lauru lapa
sāls
Pagatavošana (40 min.):
1. Desu sagriež šķēlēs. Kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos. Burkānu notīra un sagriež ripiņās. Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Kāpostu sagriež strēmelītēs.
2. Katlā ar biezu apakšu (čuguna katlā) uzkarsē 1 ēd.k. eļļas un apcep tajā desu ripiņas no abām pusēm. Desu pārliek uz šķīvīša un tajā pašā katlā apcep sīpolus un burkānus. Pievieno kāpostus, kartupeļus, pievieno ūdeni, pēc garšas sāli, lauru lapu un smaržīgos piparus. Vāra līdz dārzeņi ir mīksti. Tad peivieno konservētus tomātus, apsedz ar vāku, vāra 5 min un uguni izslēdz. Ļauj vēl kādas 5 min. ievilkties.
3. Bļodiņās vai šķīvjos liek desas ripiņas, pārlej ar zupu un uzreiz pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar