Covid ieviesa nopietnas izmaiņas mūsu ēdienkartē un iepirkšanās paradumos un griķi daudziem ir iepirkti, bet ko ar tiem tagad darīt? Meitenes no radio SWH raidījuma "Sveiciens svārkos", Ieva Florence un Juta Jazz, izaicināja mani pagatavot dažādas receptes ar griķiem. Es pieņēmu šo izaicinājumu un šī būs pirmā recepte izaicinājuma ietvaros.
Sastāvdaļas:
500g atkauloti vistas šķiņķīši
200g griķi
100g sēnes
75g siers (jebkurš)
1 sīpols
1 liels vai 2 mazi burkāni
20g sviests
čili pipari
zaļumi
sāls, pipars
Pagatavošana:
1. Sīpolu un burkānus notīra un sagriež kubiņos. Gaļu sagriež mazākos gabalos. Sēnes sagriež šķēlēs.
2. Katlā ar biezu apakšu izkausē sviestu un apcep tajā griķus un sīpolus. Pievieno burkānus un cep vēl 5 min. Pievieno vistas gaļu, apcep. Tad katlā pielej ūdeni (apm. 1gl) un sautē, ik pa brīdim apmaisot. Kad ūdens iztvaikojis, pievieno vēl apm. 1/2gl ūdens un iztvaicē arī to. Pēc nepieciešamības atkārto vēlreiz, līdz griķi ir mīksti. Pašās beigās pievieno sēnes, pēc garšas sāli un svaigi maltus pipaurs, čili piparus, apmaisa un cep līdz sēnes ir gatavas.
3. Pirms pasniegšanas griķos iemaisa sieru, pievieno zaļumus, var pievienot sasmalcinātu ķiploku un pasniedz.
Padoms. Ja ūdens vietā pievienosi buljonu, tad sanāks vēl garšīgāk.
Svaigu sēņu vietā var peivienot arī kaltētas - tās jāpievieno procesa vidū kopā ar ūdeni, lai paspēj atdot garšu.