"Sen-senos laikos, kad zemi vēl klāja balts sniegs, Ziemassvētkiem saimniecies gatavojās krietnu laiku iepriekš. Trīs dienas un trīs naktis čaklās saimnieces cepa, šmorēja, vārīja, sautēja, grieza, maisīja, dekorēja un kārtoja."
Skan, kā baisākā pasaka. Cik labi, ka šīe laiki ir aizgājuši un mūsu pasaulē ir tik vienkāršas receptes, ka saklāt galdu svētkiem var burtiski pāris stundās. Īpaši, ja ir ir tādi palīgi, kā blenderis. Starp citu, gaļu es arī parasti maļu blenderī (ne krūzes, bet parastajā rokas blenderī).
Sastāvdaļas (forma 10x25cm):
200-300g bekons NĀKOTNE
600g cūkgaļas kabonāde NĀKOTNE
500-600g vistas fileja
2 olas
75g pistācijas
50g kaltētas dzērvenes
2-3 ķiploka daiviņas
zaļumi (pētersīļi, dilles)
sāls, pipari
Pagatavošana (35 min):
1. Cūkgaļu sagriež palielos kubiņos. Daļu no vistas filejas sagriež mazos gabaliņos, pārējo kopā ar cūkgaļu samaļ.
Riekstus un dzērvenes sagriež smalkāk. Zaļumus un ķiplokus sasmalcina. Visu sajauc kopā, pievieno olas un pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
2. Sagatavo cepamo formu. No iekšpuses to izklāj ar bekona šķēlēm cenšoties klāt tā, lai bekons karājas pāri malām. Tad formā pārliek gaļas masu, piespiež un pa virsu apklāj ar bekona šķēlēm.
3. Formu liek dziļākā pannā, ielej līdz pusei ūdeni un pa virsu formu apsedz ar foliju vai cepamo papīru. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 1st. 15 min. Tad noņem foliju vai papīru un cep vēl 10-15 min, lai bekons apbrūninās.
4. Terīni mazliet atdzesē, izlej buljonu un tad terīni izslidina no formas. Pārliek uz servējamā šķīvja, izdekorē ar rozmarīna zariņiem, dzērvenēm, riekstiem un pasniedz.
Padoms. Ja terīni paredzēts pasniegt aukstu, tad to var pagatavot jau iepriekšējā dienā un pilnībā atdzesēt formā.
Gaļas masai var pievienot arī citus riekstus, ingveru, rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, konjaku, timiānu vai kādas kaltētas garšvielas.
Recepti piedāvā