Ar šo recepti padalījās Imantas tirgus direktore - es nekad neesmu cepis pīli un man bail no viņas. Tāpēc šefību uzņēmās mana mamma (kaut-kad jaunībā esot to darījusi un pēc tā visa var teikt, kad arī dara to pirmo reizi). Sanāca garšīgi un noslēpums esot nemitīgā laistīšanā. Pīle ir visu laiku jāpieskata un visu laiku jāaplaista, ik pa 10 min.
Sastāvdaļas (12-15 porc.):
1 pīle (apm. 2,5kg)
apm. 1kg štovēti kāposti
6-8 skābi āboli, pēc iespējas zaļāki (Antonovka)
4 apelsīni
8-10 krustnagliņas
sāls, pipari
Pagatavošana (pēc manām domām, ilgi):
1. Pīli ierīvē ar sāli un pipariem, ieliek lielā bļodā vai palstikāta konteinerā. Vienu apelsīnu sagriež šķēlēs, no pārējiem izspiež sulu. Ar šo sulu aplej pīli, pa virsu pīlei saliek apelsīna šķēles. Pīli liek ledusskapī marinēties līdz nākamai dienai. Pīli var apgriezt pēc kāda laika, apsedzot ar apelsīna šķēlēm otru pusi.
2. Pīli izņem no marinādes, noņem apelsīna šķēles un krūtiņā sasprauž krustnagliņas. Es sadurstīju ar nazi caurumus, lai var iespraust. Tad iekšpusi piepilda ar kāpostiem, aplej pīli ar marinādi, uzliek atpakaļ apelsīna šķēles un liek cepties cepeškrāsnī. Manā cepeškrāsnī ir speciāla programma un programma pati aprēķina cik ilgi pīle jācep atkarībā no svara. Pīli ik pa 10 min. aplej ar sulu no paplātes - mamma lika taimeri un reāli ik pa 10 min. laistīja. Pēc 1,5 stundām no pīles noņem apelsīna šķēles. Uz paplātes kārto abolus ar mizu uz augšu. Pīli apgriež riņķī un cep vēl 1 stundu ik pa 10 min. aplejot.
3. Pīli pasniedz ar karutpeļiem, āboliem un štovētiem kāpsotiem.
Padoms. Šoreiz padoms nav, jo pusi no procesa neredzēju un recepti loeiku pēc mammas stāstītā. Un tā kā neesmu liels pīļu spečuks, tad iztikšu bez padomiem.
Recepte tapusi sadarbībā ar