Ui! Domāju, ka vecāka gada gājuma cilvēki atcerēsies šo cāli. Es esmu tikai dzirdējis šādu nosaukumu. Ļoti ilgi meklēju oriģinālu recepti, lai tā nāktu tieši no gruzīniem un no tiem laikiem, kad manis vēl nebija pat projektā. Man paveicās - atradu vecu grāmatu par kaukāza virtuvi un šī esot GOSTa recepte. Šādi gatavoja cāli tapaka visos Padomju Savienības restorānos.
Domāju, ka šai receptei jādod jauna iespēja.
Sastāvdaļas (6 porc.):
1 svaigs cālis ĶEKAVA
4-5 ēd.k. vīna etikis
1 tējk. malts koriandrs
1/2 tējk. čili pipari
2-3 ķiploka daiviņas
sāls, pipari
Pagatavošana (45 min.):
1. Cāli no priekšas sagriež uz pusēm un tad atver kā grāmatu. Apsedz ar pārtikas plēvi vai tīru dvieli un ar āmuru izdauza, lai būtu plakans.
Ķiplokus sasmalcina un sajauc ar etiķi, čili pipariem, sāli, koriandru. Ar šo maisījumu iesmērē cāli no ārpuses. Var atstāt marinēties uz kādām 30 minūtēm.
2. Uzkarsē pannu. Ja ir čuguna panna, tad tā ir labāka, bet derēs arī teflona. Pannā liek cāli ar muguru uz augšu, apsedz ar mazāka diametra sķīvi un uzliek slogu. Tā var būt bļoda ar ūdeni vai tējkanna.
3. Pēc minūtēm 15 cāli var apgriezt riņķī, pievienot mazliet eļļas vai citas taukvielas, uzlikt atpakaļ slogu un cept līdz veidojas brūna garoziņa. Tad var slogu noņemt, apsegt pannu ar vāku un uz mazas uguns cept vēl 5-10 min, līdz cālis ir gatavs.
4. Pasniedz sekojoši: ķiploku daiviņas sasmalcina un sajauc ar to, kas palika uz pannas. Pēc nepieciešamības pievieno ūdeni un sāli. Ar šo mērci pārlej cāli un uzreiz pasniedz. Klāt pasniedz svaigus vai marinētus dārzeņus, lavašu, asu tomātu vai plūmju mērci.
Svarīgi! Pannai jābūt lielākai par cāli. Ja tādas nav, tad cāli sagriež uz pusēm un apcep atsevišķi katru pusi un tad līdz gatavībai var novest uzsildītā cepeškrāsnī.