Esmu apslimis un diezgan slikti jūtos, bet vienu labumu es gan tajā aradu - ir laiks pētīt recepšu grāmatas. Vienā vecā pavārgrāmatā uzduros šai zupai. Es nemaz nezināju, ka boršču receptes ir tik daudz un katrā valstī tās ar kaut-ko atšķiras. Šajā receptē mani uzrunāja sastāvdaļas. Un nosaukums jau arī, būšu godīgs.
Sastāvdaļas (visai ģimenei):
600-700g liellopu gaļa (ar kauliņu)
1 liela biete (300g)
300g galviņkāposts
150g lobītas pupas "Kotiņi" Z/S
150g bekons "Nākotne"
3-4 kartupeļi
2 burkāni
1 sīpols
2 lauru lapas
4-5 smaržīgo piparu graudiņi
2 ēd.k. tomātu pasta
2 ēd.k. rapšu eļļa "Kotiņi" Z/S
sāls
Pagatavošana (apm. 75 min.):
1. Kartupeļus nomizo un sagriež stienīšos. Kāpostu sagriež strēmelītēs. Bietes un burkānus nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. Bekonu un sīpolu sagriež kubiņos.
2. Katlā ar biezu apakšu ielej eļļu, uzkarsē un apcep liellopa gaļu. Tad pievieno karstu ūdeni (apm. 2l) un vāra kādas 30 min. Pievieno kartupeļus, pupiņas, turpina vārīt vēl 20 min.
3. Pannā apcep bekonu. Kad būs izdalījušies tauki, pievieno sīpolus un cep līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno bietes, burkānus un sautē līdz dārzeņi ir mīksti. Pievieno tomātu pastu, mazliet ūdeni, apmaisa un sautē vēl 5 min.
4. No katla izņem gaļu un pārliek uz šķīvīša, lai padziest. Tad gaļu atdala no kauliem un sagriež kubiņos. Katlā pārliek biešu un burkānu sagatavi, pievieno lauru lapas, piparus, sāli pēc garšas un vāra vēl minūtes 10. Gaļu pievieno zupai, katlu apsedz ar vāku un ļauj ievilkties.
5. Pasniedz ar krējumu un sasmalcinātiem zaļumiem.
Padoms. Ja nav nekur jādodas, zupai pašās beigās pievieno sasmalcinātus ķiplokus. Bet tos nevāra, pievieno kopā ar gaļu.
Recepte tapusi projektam