Kad nākamreiz būsi Imantas tirgū, neazmirsti par dārzeņiem un vistu. Un pats galvenais - šai zupai īpašu rozīnīti piedod īsti mārrutki. Vajadzīgi tādi mārrutki, no kuriem acs raustās un raudiens nāk vēl tikai atverot burciņu. Tādus var atrast tikai tirgū pie saimniecēm. Un mārrutkus zupā nežēlo - liec kārtīgas karotes, ar riktīgu kaudzi.
Ļoti garšīga zupa sanāca. Man pat liekas, ka pamaz uzvārīju.
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
500-600g vistas gaļa
400g svaigas bietes
350g svaigs kāposts
400g sasmalcināti konservēti tomāti
4-5 kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
2 ēd.k. mārrutki
3 ķiploka daiviņas
2 lauru lapas
3-4 smaržīgo piparu graudiņi
eļļa cepšanai
sāls, cukurs
Pagatavošana (45 min.):
1. Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Burkānu nomizo un sagriež ripiņās vai sarīvē uz dārzeņu rīves. Katlā ar biezu apakšu ielej eļļu un apcep sīpolus, burkānus un vistas gaļu. Kamēr tā cepās, nomizo un sagriež kubiņos kartupeļus. Pārliek tos katlā un cep visu kopā. Pa to laiku plāni sagriež kāpostu, pievieno katlā. Cep visu kopā vēl minūtes 3. Tad pielej 2l ūdens, apsedz ar vāku un vāra uz nelielas uguns, līdz kāposti un kartupeļi ir mīksti.
2. Bietes nomizo, sarīvē uz dārzeņu rīves. Pannā uzkarsē 2 ēd.k. eļļas un apcep bietes, apm. 10 min. Pievieno konservētus tomātus, sasmalcinātus ķiplokus, sautē vēl 5 min. Bietes pievieno zupai kopā ar lauru lapām, smaržīgiem pipariem un mārrutkiem. Pēc garšas pievieno sāli un cukuru. Ja sanāca pārāk bieza, pievieno vēl šķidrumu. Kad zupa sāk vārīties, apsedz ar vāku un uguni izslēdz. Atstāj ievilkties uz 10 min.
3. Pasniedz ar krējumu un svaigiem zaļumiem.
Padoms. Es šoreiz izmantoju vistas spārniņus, bet var izmantot arī šķiņķīšus (īpaši, atkaulotus). Un ja gribas pareizāk, tad tirgū noteikti varēs nopirkt liellopa gaļu un var uzvarīt buljonu pēc visiem noteikumiem.
Recepte tapusi sadarbībā ar