Tradicionālā ābolkūka bija viena no manām pirmajām kūkām, ko es iemacījos cept. Bet tad es iemacījos cept tarte tatīnu. Un tad es nolēmu tās apvienot un man sanāca tradicionāli-netradicionāla kūka- apgāztā ābolkūka.
Sastāvdaļas (forma 22cm):
4 āboli
3 olas
90g milti
90g cukurs
30g sviests
4-5 ēd.k. karameļu vai tumšais sīrups
1/2 tējk. cepamais pulveris
Pagatavošana (40 min.):
1. Ābolus nomizo, izgriež serdi un sagriež plānās šķēlēs. Kūkās formā ielej cukura sīrupu, pa virsu saliek sviesta gabaliņus un ieber ābolus.
2. Gatavo mīklu. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Olu baltumus uzputo ar pusi no cukura. Olu dzeltenumus uzputo ar atlikušo cukuru. Tad uzmanīgi sajauc olu baltumus ar dzeltenumiem, pievieno miltus, cepamo pulveri un visu kārtīgi samaisa. Mīklu pārlej pa virsu āboliem. Tad formu viegli sakrata un liek cepeškrāsnī. Cep 180 grādos apm. 35-40 min. līdz kūka ir gatava. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
3. Formu apsedz ar šķīvi un ātri apmet riņķī. Kūku atdzesē un pasniedz.
Padoms. Ja nav pieejams sīrups, to var pagatavot pašiem. Sausā pannā ieber 4-5 ēd.k. cukura un izkausē. Tad sagaida, kad cukurs maina krāsu un pārlej formā.Un tad pilnai laimei var uzkaisīt pa virsu sāli - tad pat sanāks sāļā karamele.