Pēc kā garšo bērnība dažādās valstīs?

 

ITĀLIJA

 

Itāļiem svarīgas ģimenes tradīcijas, tāpēc bērni jau kopš dzimšanas sēž pie galda ar visiem kopā un ēd to pašu, ko pārējie - makaronus, picu, rīsu pīrādziņus ar mocarellas pildījumu. Ap 5 vakarā bērniem dod maizītes ar Nutellu un glāzi piena. Tā baro bērnus pat klosteru skolās. Un tas ir pirmais, kas ienāk prātā itāļu mammām, kad bērns prasa ēst, bet vakariņu laiks vēl nav pienācis. Itāļi uzskata, ka pusdienas un vakariņas jāēd tieši tajā laikā, kad tas ir paredzēts. Vēl Itālijā bērniem dod dzert kafiju un prakstiski no 2 gadu vecuma kapučino ir norma. Vairākos bērnudārzos prakstizē sezonālas ēdienkartes - vasaras un ziemas. Ziemā vairāk baro ar sātīgiem un siltiem ēdieniem, vasarā dod vairāk augļus, dārzeņus un aukstās zupas.

 

 

IZRAĒLA

 

Šeit bērni ēd humusu, makaronus, kotletes ar frī kartupeļiem (tie ir iekļauti prakstiski visu restorānu bērnu ēdienkartēs), mīklu un visa veida saldos ēdienus. Ārsti uzskata, ka vietējie bērni ir pārāk apaļīgi. Vai tā ir patiesība vai nē, bet populrārākais bērnu ēdiens ir dažādas smalkmaizītes - no spinātu pīrādziņiem līdz šokolādes cepumiem. Ne mazāk populārs ir šokolādes sviests. To smērē uz bulciņām. Ja nav bulciņas, tad uz cepuma. Ja arī tas nav - tad ēd ar karotēm. Limonādes tiek lietotas ārpātu daudzumos, jo jāseko lai nebūtu atūdeņošanās. Taču par parasto ūdeni te piemirstās. Gatavās brokastis - bezglutēna kukurūzas konusi "Apropo" (līdzīgi mūsu Ādažu virpuļiem) un pārslas trākās neona krāsās, kuras tūristi izpērk kā suvenīru.  Tepat var pieminēt arī desertus " Milky" ar šokolādi vai riekstiem (atradīsies katrā ledusskapī), šokolādītes ar krēma pildījumu "Krembo" - tas ir tik smalks, ka to ražo tikai ziemā, jo vasarā ar to viegli saindēties. Un pats bīstamākais saldums - "Bambu". Tās ir zemesriekstu nūjiņas, līdzīgas mūsu kukurūzas nūjiņām, ar dažādām garšām. To ēd pilnīgi visi, pilnīgi visur un cauru gadu, tas līp pie rokām, drēbēm, kairina lūpu kaktiņus, bet kam tas rūp.

 

 

AMERIKA

 

Amerikāņu bērniem garšo fast food, ar kuru šajā valstī nav problēmu. Kopš bērnības te ēd brokastu pārslas. Amerikai šajā jomā neviens blakus nestāv! Piemēram, Teddy Grahams — brokastu pārslas lācīšu formā ar dažādām garšām - ar medu, ar riekstiem un ar šokolādi. Dažas mammas šādi cīnās ar slikto bērnu apetīti - pierunā izglābt pienā slīkstošos lācīšus. Nu kurš gan var atteikt? Nākamais rindā - popkorns "Pirate Booty!" ar Čedaras siera garšu un milzum citu paveidu, kurus te ēd ar pienu. Pārslas ēd brokastīs, popkornu ēd skolās un kino. Ļoti populāri pusaudžu vidū ir burgeri, kesadiljas, dažādu formu vistas nageti, grilēti sendviči ar sieru, šokolādes kokteiļi un šokolādes piens, zemesriekstu sviests, kuru smērē uz maizes un dekorē ar M&M's končiņām, pankūkas ar kļavu sīrupu, "Goldfish" krekeri un paciņu apelsīnu sulas, kuras dzīvo katrā ledusskapī.

 

ŠVEICE

 

No vienas puses, šveiciešu mammas rūpīgi seko pediatru ieteikumiem un baro savus bērnus ar putrām ar augļiem, saliktiem ogļhidrātiem (jā, pediatri iesaka barot bērnus ar kinoa un bulguru) un dažādiem dārzeņiem. No otras puses, visos vietējos restorānos bērnu ēdienakrtē ietilpst nageti un frī kartupeļi. Ir arī tradicionālākie šim reģionam ēdieni - kartupeļu salāti ar majonēzi un šniceles. Vēl viena tradīcija - birhera musli. Tas ir šveiciešu dietologa izgudrojums - auzu pārslas pārlej ar jogurtu, nakti glabā ledusskapī un no rīta peivieno riekstus, augļus un ogas.

 

TURCIJA

 

Katra sevi cienoša turku vecmāmiņa baro mazbērnus ar zupu ar tarhanu. Tarhana - tie ir tomāti, zaļa un sarkana paprika, milti, jogurts vai piens un raugs. Mīklu dala porcijās un kaltē, kamēr tā drūp. Tad to saberž un no šī maisījuma vāra zupu - ar tomātu pastu un ūdeni. Otra populāra zupa ir ar lēcām - biezā merdimek-čorbasi, ar tomātu pastu, sviestu un garšvielām. Tas viss ir kalorijām bagāts un ļoti sātīgs. Nav teikts, ka bērni par to priecājās, jo lahmadžun (turku pica) ir krietni garšīgāka. No veselīgiem produktiem bērnu galdā  ir dabīgs jogurts vai airans.

 

AUSTRĀLIJA

 

Šeit par bērnu ēdienu uzskata biezas pankūkas ar saldām mērcēm, mafīnus, sausage rolls (cīsiņi mīklā vai mazi pīrādziņi ar malto gaļu), sendvičus, icy pols (ledus no citrona ūdens ar cukuru). Īsāk sakot, visu, ko sauc par finger food - ēdienu, ko var ēst ar rokām.  Vēl Austrālijā ļoti populāri fairy bread (tosti ar krāsainām smalkām dražejām, ļoti līdzīgas mūsu keksiņu un kūciņu dekoriem) un cepumi "Anzac" - auzu-kokosa cepumi ar medu. Kara laikos tos sūtīja radiem, jo tie transportējot nedrūp. Pēc ārējā izskata tie ir ļoti līdzīgi mūsu auzu pārslu cepumiem. Patiesībā, "Anzac" tulkojas kā "Austrālijas un Jaunzēlandes armijas korpuss".

 

INDIJA

 

Viss labākais bērniem! Pēc vidusmēra indieša domām, labākais ir skaists un salds. Indiešu bērni ēd gandrīz to pašu, ko pieaugušie, tikai ar lielu cukura piešprici, bet deserti te ir krāsaini kā varavīksne. Indijā populāra saldā piena makaronu zupa. Te gan tas skaitās deserts. Lielākās pilsētās lielā cieņā ir veģetārie asie burgeri, frī kartupeļi. Tradicionālāks ēdiens - saldējums,  pudiņš līdzīgs halvai, saldais lassi (kokteilis) un banāni - svaigi, kaltēti, cepti. Vēl cieņā ir krāsainais saldējums uz augu tauku bāzes, krāsains ledus ar sīrupu, pica un vistas nageti ar kariju. Viss kopā ļoti līdzinās tai Indijai, kuru mēs redzam filmās - enerģisks, košs, krāsains un ļoti salds.

LIELBRITĀNIJA

 

Te viss ir vienkārši - čipsi un viss, ko var ēst ar rokām un ko bērni vispār vēlas ēst. Diezgan banāla izvēle - zivis mīklā ar frī (fish-and-chips), sedviči ar sieru un šķiņķi, burgeri, c;isi;ni ar kartupeļu biezputru, makaroni ar sieru un spageti bolonjēze. Rīsu pudiņš - par to strīdas vēl līdz šai baltai dienai. Līdz pagajušā gadsimta sākumam krēmīgā piena rīsu putra ar muskatriekstu skaitījās bērnu ēdiens un tie, kam toreiz paveicās, līdz šim laikam to labprāt ēd. Tajos laikos skaitījās, ka rīsi ir veselīgi, sātīgi un lēti. Tiem, kam nepaveicās pagaršot īstu pudiņu nevis pienā vārītus rīsus, tikpat aktīvi to neieredz.

GRIEĶIJA

 

Grieķu bērni, laikam, ievēro visveselīgāko diētu: no rītiem musli ar kazas pienu vai grieķu jogurtu, pusdienās un vakariņās - makaroni un suvlaki. Tie ir porciju šašliki uz koka irbulīšiem, kurus gatavo uz grila. Tie, kam vēl nav izauguši zobi, ēd musaku - dārzeņu sacepumu ar gaļu. Pa cik grieķu virtuve nav iedomājama bez olīveļļas un oregano, tad šīs divas garšas bērni pazīst jau kopš bērnības un tos pievieno visos ēdienos. No desertiem - dažādi pīrāgi no filo mīklas,  mannas pudiņi ar apelsīnu sīrupu, šokolādes-riekstu pasta un vietējā šokolāde "Lakta".  No pasaulē pazīstamiem priekiem - frī, kuru grieķi liek vrapos.

 

 

ZVIEDRIJA

 

Zviedru bērni, laikam, ir disciplinētākie bērni pasaulē. No agras bērnības viņi zin par Fredagsmys - tie ir garšīgie piektdienas vakari. Pieaugušie dzer vīnu, bet bērni ēd tradicionālas smalkmaizītes ar kanēli un pīrāgus ar ogām un vaniļas mērci. Pārējā nedeļa īpaši no mums ne ar ko neatšķiras - kartupeļu pankūkas, sacepumi, vistas zupa ar makaroniem, frikadeles, nātru zupa, pankūkas. Un bez gribu-negribu: darbdienās - frikadeles ar brūkleņu mērci, bet saldumi - brīvdienās. Latviešiem gan frikadeles ar brūkleņu mērci un kartupeļu biezputru šobrīd skaitās mazi svētki! Starp citu, saldumi, saldie dzērieni un visādas kaitīgas uzkodas zviedru skolās un bernudārzos ir aizliegti. Toties, viņiem ir inetresanta tradīcija: zviedri uzskata, ka normālam izglītotam cilvēkam jāzin citu valstu kultūra, tāpēc Indijas dienās pasniedz kariju, Francijas dienās - gratēnu utt.

 

 

FRANCIJA

 

Kurš vēl atceras kausētos sieriņus ar smaidīgu sarkanu gotiņu virsū? "Vache qui rit" — īsts franču bērnu ēdiens Nr 1! Kaut gan tagad šī gotiņa ir sastopama ne tikai uz lētiem sieriņiem, bet arī uz svaigiem biezpiena sieriem. Ar šo dzīvespriecīgo gotiņu var konkurēt tikai baltais cilvēciņš no "P'tit Louis" sieriņiem. Šos sieriņus pārdod uzreiz ar maizes standziņām un šī ir, laikam, veselīgākā bērnu uzkoda, kuru vien var iedomāties. Brīvdienu ēdiens - pankūkas ar Nutellu. Tāpat, kā citur pasaulē, arī šeit bērnu vidū populāri vistu nageti, makaroni ar sieru un zivju pirkstiņi. Taču tie nav tik populāri, kā grauzdēta maize ar mīksti vārītu olu. Maizi sagriež gareniski, no olas nogriež augšu un maizi mērcē šķidrā dzeltenumā. Gan garšīgi, gan jautri, gan veselīgi!

ĶĪNA

 

Ķīniešu bērni ar mātes pienu uzņem cieti. Tiek uzskatīts, ka jo vairāk bērnu ēdienā ir cietes, jo veselīgāks ēdiens. Tāpēc ķīniešu bērnu top-ēdiens ir rīsi. Un to gatavo visādos veidos - vāra, jauc ar dārzeņiem un jūras zālēm, gatavo makaronus, vāra rīsu putru, rīsu pudiņus. Vēl ķīnieši uzskata, ka lai bērns normāli attīstītos un augtu vesels, bērniem jāēd cūku aknas, sezama sēklas,  zivju eļļ un saldie kartupeļi.