Miķeļdienas svinības Valmierā

 

 

Miķeļi jeb Miķeļdiena ir latviešu rudens saulgrieži un gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki. Miķelis latvju dainās saukts par labu un bagātu vīru, arī par maizes tēvu, kas saistās ar rudens ražas ienākšanos. Dažādos novados Miķeļu svinēšana tika saukta arī par Mīkaļiem vai Mīklāli, bet tas pazīstams arī ar citiem pavārdiem, kā Sila Miķelis, Miega Miķelis, Miega Mača.  Īsāk sakot, Miķeļi ir ražas svētki! 

 

 

Vecāki nebija ilgi jāpierunā - braucam uz Valmieru, uz Gardu Muti Miķeļdienas gadatirgu... Vairākus gadus tā jau tāda tradīcija, bet šogad skumji palika.

 

 

Nē, viss jau forši, arī zeķes un cepures noteikti tulīt būs nepieciešamas un neierastie mūsu zonai +30 septembrī tulīt kritīs. Taču kur visi mājražotāji ar desām, zivīm, gaļām, dārzeņiem?

 

 

 

 

Jā, laikam, pirmais gads, kad no šī gadatirgus atbraucām bez maizes un dārzeņiem, arī kūpinātā produkcija šoreiz neuzrunāja. Un, kā jau teicu - drēbes, trauki, dvieļi un medus pāri visam.

 

 

 

Gardu muti stendā iegādājos trīs eksperimentālās limonādes. Es atvainojos - ūdeņus! Viens ūdens ar upeņu un lavandas garšu, otrs -  cidoniju un pīlādžu, trešais - gurķu un krūzmētru. Izklausās labi, arī doma man patīk! Un meitene, kura pārdeva šos ūdeņus, teica, ka ļoti gaidīs atsauksmes. Tad nu atļaušos izteikt savas domas:

 

Bet, lūdzu, nedusmojaties! Citādi man jūsu produkcija ļoti patīk. Īpaši Vēstēja! :) Tā ir mana mīļākā!

 

Pamanīju gan Skrīveru saldējuma, gan Līgatnes saldējuma stendu, kuru pārdevēji laiski cerēja uz kādu saldējuma fanu, taču arī es šoreiz saldējuma piedāvājumam nepiegriezu vērību. Ļoti daudz šis aukstais deserts baudīts vasarā...

 

 

Šoreiz mani uzrunāja dāma no Lietuvas ar lielo halvas piedāvājumu. Tā mācēja visu izrādīt un pastāstīt tā, ka nemanot arī mani 7 Euro nokļuva pārdevējas makā un es aiznesu lielo halvas gabalu. 

 

 

 

Vēl iegādājos vīgriežu un piparmētru tējas, kā arī uzkavējos pie atraktīvās kundzes, kas mani cienāja ar grauzdiņiem un manu mammu ar siltu tēju.

 

Es noteikti apmeklēšu arī nākamos Gardu muti pasākumus un ceru, ka tirgotāju (pārtikas joma) būs vairāk...