Ledus skulptūru festivāls 2017

 

 

 

 

Ledus ir cieši sablīvētu ūdens kristāliņu kopums. Tas ir ūdens cietais agregātstāvoklis, kaut gan tam ir mazāks blīvums nekā ūdenim. Zemāka blīvuma dēļ ledus gabali spēj noturēties virs ūdens. Tīrs ūdens sasalst ledū, ja tā temperatūra ir zemāka par 0 °C  (Vikipēdija). Katrs no mums, protams, zina kas ir ledus. Tā ir lieliska piedeva aukstam dzērienam, smūtijam vai gatavojot ledus tēju. Kur vēl izmantojam ledu? Kompresēm, gatavojot aukstu zemeņu gaspačo un, iespējams, ziniet vēl kādu pielietojumu šiem īpašajiem ūdens kristāliem. Taču ir cilvēki, kuri no ledus veido mākslu. Un šos patiešām krāšņos veidojumus ikvienam interesentam bija iespēja apskatīt Jelgavā, Pasta salā. Tad nu pirmo gadu uz šo pasākumu devos arī es.

 

 

 

 

 

Šogad ledus skulptūras veidoja 32 profesionāli mākslinieki no astoņām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Turcijas, Krievijas, Mongolijas, Portugāles un Īrijas. Festivāla laikā kopumā tapa 45 konkursa skulptūras - 30 mazās un 15 lielās.

 

 

Jāsaka, ka izvērtās jauks pasākums.  Es, mani vecāki, brālēns ar māsicu un savu mammu un tēti arī bija mūsu kompānijā. Tautas bija kā dziesmu svētkos (tēta salīdzinājums). Cilvēku tiešām bija daudz un saprotams, arī rindas garas..., gan pie biļešu kasēm, gan pie ieejas, gan pie pašām skulptūrām. Tāds rindās stāvētāju tusiņš.

 

 

 

Bet forši! Interesanti! Daudz bija lietuviešu un igauņu - tie uz šo pasākumu veseliem autobusiem tika vesti.

 

Dzirdēju, ka cilvēki runāja, ka tumsā skulptūras ir izgaismotas un izskatās īpaši grezni. Taču mums pietika ar kādu stundiņu un ja būtu līdz vakaram priecājušies, par ledus skulptūrām paši kļūtu par eskponātiem, jo aukstumiņš bija kārtīgs. Pēc grādiem ne īpaši auksts, bet laikam tas gaisa mitrums un ziemas vējš darīja savu. 

 

Šo-to arī izdevās pagaršot...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labi, ka uz vietas bija iespēja iedzert kādu karstu dzērienu. Tur bija ledus bārs, kur pieaugušie no ledus glāzēm varēja iedzert ko stiprāku, bet bērniem tika piedāvāti karsti sulu dzērieni.

 

 

 

Katrā ziņā, tie kas vēl nav bijuši uz šo pasākumu, sekojiet informācijai un nākamgad noteikti aizbrauciet - ir jauki!