Fit un light šokolādes sieriņi

FIT glazēts vaniļas sieriņš (TERE, Igaunija)  - biezpiens 71%, glazūra 14% [augu eļļa (no palmu kodolu eļļas), saldinātājs (maltitols), kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu 18%, sūkalu pulveris, emulgators (lecitīns), aromatizētāji], saldinātājs (maltitols), dekstrīns, saldinātājs (stevioglikozīdi), inulīns, vanilīns.

100g produkta satur 289kcal, tauki 19g, ogļhidrāti 22g, tostarp cukuri 2,9g, olbaltumvielas 14g, sāls 0,06g.

 

Šim sieriņam ir vistumšākā šokolāde. No pārējiem sieriņiem ļoti atšķiras pēc struktūras - jūtami biezpiena graudiņi un rodas sajūta, ka ēd biezpienu. Taču nav raksturīga biezpienam skābuma.

 

Kārums biezpiena sieriņš “Vanilla light” (Rīgas piena kombināts, Latvija) - biezpiens 65%, cukurs, glazūra 16% (sviests, cukurs, kakao pulveris), dabīgs aromatizētājs.

100g produkta satur 260kcal, tauki 12,9g, ogļhidrāti 24,4g, tostarp cukuri 24,2g, olbaltumvielas 11,5g, sāls 0,07g.

 

Šokolādes glazūra ir mīksta, pats sieriņš nav tik salds kā citi.  Arī biezpiena masa atšķiras pēc garšas - nav tik trekna, jūtami liesāka.

 

Kārums biezpiena sieriņš “Vanilla” (Rīgas, piena kombināts, Latvija) - biezpiens 63%, cukurs, glazūra 18% (sviests, cukurs, kakao pulveris), aromatizētājs vanilīns.

100g produkta satur 336kcal, tauki 22g, ogļhidrāti 24,5g, tostarp cukuri 24,3g, olbaltumvielas 9,4g, sāls 0,06g.

 

Tieši tāpat, kā iepriekšējam sieriņam, glazūra ir mīksta. Bet pats sieriņš pasauss. gribās kaut-ko uzdzert. 

 

Kārums zemeņu jogurta sieriņš beļģu šokolādes glazūrā (Rīgas piena kombināts, Latvija) - jogurts 51% (piens, pienskābās baktērijas), beļģu šokolādes glazūra 21% (cukurs, kakao sviests, kakao masa, pilnpiena pulveris, piena tauki, emulgators sojas lecitīns, dabīgs vaniļas aromatizētājs), biezpiens, cukurs, zemeņu piedeva 1,6 % (invertcukurs, ūdens, dabīgs aromatizētājs (zemene), zemeņu sulas koncentrāts 1%, biezinātājs karagināns), dabīgs vaniļas aromatizētājs, krāsviela biešu sarkanais.

100g produkta satur 289kcal, tauki 14,5, ogļhidrāti 23,9g, tostarp cukuri 23,0g, olbaltumvielas 16,0g, sāls 0,07g.

 

Uzreiz var just, ka ir cita šokolādes glazūra - šokolāde kraukšķ, kā saldējumam. Viegli atdalās no sieriņa. Pats sieriņš ir diezgan sauss, rozā krāsā. Pēs garšas un smaržas man nepatika vispār, jo ļoti stiipi sit cauri mākslīga zemeņu garša. Zemenes tur ir tikai uz iepakojuma.

 

Kārums vaniļas jogurta sieriņš beļģu šokolādes glazūrā (Rīgas piena kombināts, Latvija) - jogurts 51% (piens, pienskābās baktērijas), beļģu šokolādes glazūra 21% (cukurs, kakao sviests, kakao masa, pilnpiena pulveris, piena tauki, emulgators sojas lecitīns, dabīgs vaniļas aromatizētājs), biezpiens, cukurs, dabīgs vaniļas aromatizētājs.

100g produkta satur 291kcal, tauki 14,6, ogļhidrāti 24,0g, tostarp cukuri 23,1g, olbaltumvielas 16,0g, sāls 0,07g.

 

Arī šim sieriņam ir kraukšķīga glazūra - beļģu šokolāde. Man garšoja pati šokolāde. Pēc garšas šis sieriņš ir labāks par zemeņu variantu, bet īsti nesapratu ar ko atšķiras no klasiskā vaniļas sieriņa - abas masas pēc garšas man likās identiskas.

 

Nu ko es varu teikt? Ja es skatos uz kaloriju daudzumu, tad starpība nav liela.  Klasiskais sieriņš atšķiras no atvieglotās versijas tikai pa 30 kalorijām, līdz ar to teikt, ka tas baigi diētiski es tomēr nevaru.  Jā, visas light versijas satur uz pusi mazāk tauku, bet vai tas baigi glāb situāciju...

 

Es esmu dzirdējis no dietologiem, ka bīstamākais kā reiz ir pievienotais cukurs. Amerikā, kad sākās tievēšanas ēra, sāka ražot produktus ar zemu tauku saturu, bet tie produkti nebija garšīgi. Un lai padarītu tos baudāmākus, pievienoja cukuru. Un tā izrādījās vēl lielāka problēma. Tāpēc, ne vienmēr tauki ir tas sliktākais.

Secinājums: uzmanīgi pēti sastāvu un skaties gan cukura, gan tauku, gan kaloriju daudzumu. Priekš manis neviens no šiem sieriņiem nevarētu būt ne veselīgs, ne diētisks. Līdz ar to, ja gribās šokolādes sieriņu, tad droši var ņem to, kas garšo vairāk vai uz to brīdi kārojās vairāk. Un es uzskatu, ka vārdus fit un light no šiem iepakojumiem vajadzētu noņemt, jo tie ir maldinoši uzraksti.