Jūrmalas vītiņi, kuri, iespējams, lidos arī kosmosā

Kas ir jerky, zin nu jau pat vecāki cilvēki. Latviski tos var tulkot kā vītiņus. Jā, tā ir vītinātā liellopu gaļa, kuras saknes, visticamāk, meklējamas Peru džungļos.

Vārds jerky nāk no indiāņu cilts kečua vārda charki, kas nozīmē "vītināts". Gaļas vītināšana bija viena no pirmajām pārtikas saglabāšanas metodēm (tās pašas vītinātās zivis, kuras ir pilns Centrāltirgus).  Eiropā gaļas vītināšana kļuva populāra pēc Napoleona kara gājieniem.

 

Jerky ir ārkārtīgi populārs produkts ASV. Latvijā tas sper savus pirmos soļus, lai gan alus cienītāji šos gaļas čipsus vērtē kā labāko alternatīvu kartupeļu čipsiem.

 

Un vēl kāds interesants fakts: kopš 1996. gada vītināta liellopu gaļa tiek iekļauta arī NASA astronautu ēdienkartē, jo ​​tai ir salīdzinoši mazs svars un daudz kaloriju.

Es nogaršoju visus (!) "Jūrmalas vītiņi"  veidus. Arī tos, kuri vēl nav tirdzniecībā (bet būs tuvākajā laikā) - "30 kilometri".  Jā, man tie garšoja - ir gan asāks variants ar trim pipariem, gan saldāks ar mango, apelsīnu un ananāsu garšu. Jaunums, par kuru es minēju, vispār ir interesants - tā ir tāda gaļas košlene, kuru tu košļā no Rīgas līdz Ogrei vai Saulkrastiem. Lai pārsteigtu viesus tādu vītiņu var pievienot zupai vai salātiem - piem. ķirbju krēmzupai vai pupiņu zupai. 

 

Mani ļoti priecēja sastāvs - tikai svaiga liellopa gaļa un dabīgas garšvielas (sojas mērce, ķiploki, čili, tomāti, apelsīna miziņa). Vītiņus, pagaidām, var nopirkt e-veikalā vai nu ķert tirdziņos.

JŪRMALAS VĪTIŅI E-VEIKALS