Kartupeļu sacepums jeb gratēns ar kūpinātu gaļu

Mazliet aizrāvos ar sava video kanāla veidošanu (ja vēl neesi piesekojis, tad kliko šeit.) un piemirsu par receptēm.
Šī recepte ir no VAU! sērijas. Nav jāmācās pavārskolā lai pagatavotu, nav arī darbietilpīga (tik sagriez-sarīvē), taču rezultāts - VAU! Tāpēc arī teicu - VAU! recepte.

Latviski tas tāds sacepums, bet vispār nāk no franču virtuves un tur to sauc par gratēnu. Tikai gratēnam laikam ir vairāki slāņi ar kartupeļiem un gaļu. Bet es visu vienkāršoju, tāpēc nosaucu par sacepumu. Un tā smarža pa visu māju, pat otrajā stāvā jūt! Recepte obligāta pagatavošanai! Vienkārši steidzami! Vecāki būs pārsteigti, to es garantēju! Nu vai nu draugs vai draudzene (kas nu tev tur ir) :)

Sastāvdaļas:

 

1kg kartupeļu
250g kūpinātas gaļas
200g Čedaras siera
300g krējuma
200ml piena
1 sīpols
10g mīksts sviests
2 ķiploka daiviņas
muskatrieksts
sāls, pipari

 

 

Pagatavošana:



Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Formu ietauko ar sviestu.
Kartupeļus nomizo, sagriež  pēc iespējas plānākās škēlēs. Gaļu sagriež kubiņos. Sīpolu nomizo, sagriež mazos kubiņos. Siera kārtai sieru sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves, sajauc ar krējumu un sasmalcinātiem ķiplokiem.

Kartupeļus kārto pabiezā slānī (apmēram pusi no kartupeļiem) formas apakšā, tad pa virsu liek gaļu un sīpolus, apsedz ar vēl vienu kartupeļu slāni.


Pienu sajauc ar 200ml ūdens, pievieno pēc garšas sāli, svaigi maltus piparus un rīvētu muskatriekstu. Šo maisījumu uzlej kartupeļiem pa virsu. Liek cepeškrāsnī uz 1 stundu un 10-15 minūtēm. Formu apsedz ar vāku vai foliju.


Pēc šī laika noņem foliju vai vāku, uzklāj siera kārtu un cep vēl minūtes 15 (nu jau bez vāka) līdz siers kļuvis smuki brūns.

Pasniedz uzreiz.