Dubultais siera sendvičs ar marinētiem halapenjo pipariem

Halapenjo (Jalapeno) piparu asums pēc Skovila (scoville) skalas (tā ir skala, pēc kuras mēra piparu asumu) ir 2000-8000 robežās un tie vispār skaitās diezgan maigi. Ir tādi, kuru asums sasniedz pat 1,5 milj. - par tiem es vēl stāstīšu. Taču liela daļa no pipariem nemaz nenonāk līdz veikalu paluktiem. Mums Latvijā ir kāda saimniecība, kas pazīst un audzē gandrīz visus zināmos asos piparus. Un arī ražo garšīgākās pikantās mērces un piedevas - tas ir Ronalda Kreiļa un Loretas Birzules uzņēmums Burka & Ledus.


Man ļoti liels prieks gan kā asu ēdienu cienītājam (domāju, daudzi to jau ir pamanījuši), gan kā vietnes Pipars.lv saimniekam, ka tagad man ir iespēja visa veida piparus un mērces pagaršot, uzzināt un pastāstīt!


Ne pa velti es sāku tieši ar Halapenjo pipariem. Šiem pipariem ir ļoti labs reklāmas menedžeris, kā to teiktu mūsdienās, jo vēl pavisam nesen veikalu plauktos viņi nebija redzami un plaši pazīstami bija tālajā Meksikā. Tagad tiem ir krietns fanu pulks visā pasaulē. Šos piparus ievāc parasti zaļus, bet kad viņi nogatavinās līdz galam, tad tie kļūst sarkani - viss kā pienākās. Nosaukums nāk no Meksikas pilsētas, netālu no kuras tos arī audzē visvairāk - Xalapa Verakrūzā. Pareizi to izrunā kā Jalapa, no kurienes arī cēlies šo piparu nosakumus.

Sastāvdaļas:

 

8 maizes šķēles
12 kūpinātas gaļas šķēles
200g rīvēts Čedara siers
sarkanie un zaļie halapenjo pipari
sviests

 

 

Pagatavošana:


Maizes šķēles no vienas puses apsmērē plānā kārtā ar sviestu. Tad uz brīvas (neapsmērētas) maizes puses uzber mazliet rīvētu sieru, uzliec divus gaļas gabalus, uzber vēl mazliet siera, uzliec pēc savas gaumes halapenjo piparus, apsedz ar gaļas šķēli, uzkaisi vēl mazliet siera un apsedz ar maizes šķēli ar sviestu uz augšu. Sanāk sendvičs no abām pusēm apsmērēts ar sviestu.


Tā pat uztaisa pārējos trīs.


Uzkarsē pannu un liec cepties sendvičus. Sendvičam pa virsu uzkaisi sieru, apsedz pannu ar vāku un cep līdz siers izkūst. Tad sendviču apgriez riņķī uz uzkaisi sieru tagad uz augšējās maizes. Atkal apsedz ar vāku un cep līdz šis ir izkusis. Tad vēlreiz apgriez, lai siers piecepās klāt pie maizes.

Sanāk fantastiski garšīgs pildījums ar marinētiem halapenjo pipariem - tas ir vienreizēji garšīgi. Un pieceptais siers, parasti, garšo viesiem!