Vinegrets kādreiz skaitījās kalpu ēdiens. Es kaut-kur izlasīju, ka kungiem no dārzeņiem grieza ārā skaistus aplīšus, bet pārpalikumus grieza smalkāk un maisīja visu kopā. Un tad tas tika kalpu galdam. Kā mērci izmantoja vinegretu - tā ir mērce no provansas eļļas un etiķa. Tagad skābums ir no gurķiem un kāpostiem un mūsdienās mēs pievienojam vienkārši eļļu.
Sastāvdaļas (4-6 porc.):
1 vārīta biete (apm. 300g)
200g skābēti kāposti DIMDIŅI
150g vārīti kartupeļi
150g vārīti burkāni
150g sālīti gurķi
150g zaļie zirnīši
1 sīpols
3 ēd.k. eļļa
1 tējk. sinepes
sāls
Pagatavošana:
1. Bieti, kartupeļus, burkānus un sālītus gurķus sagriež kubiņos. Sīpolu sagriež mazos kubiņos.
⠀
2. Bļodā ielej eļļu, pievieno sinepes, sāli un samaisa. Tad bļodā pārliek bietes, burkānus, kartupeļus, gurķus, sīpolus, kāpostus un samaisa.
⠀
3. Salāti ir garšīgāki nākamajā dienā un glabāt tos labāk ledusskapī.