Izvēloties šādu gaļu, kas ir pati pa sevi jau ar izteiktu gaļas garšu, nav jācīnās ar baisām marinādēm. Marinādes atstājiet lētākajiem gaļas gabaliem. Bet labu mērci klāt pasniegt pie steika es gan ieteiktu!
Sastāvdaļas:
1gb. striploin steiks
olīveļļa
sāls, pipari
Mērcei:
100g tomātu pasta
120ml ūdens
1 timiāna zariņš
1 lauru lapa
1 grilēta ķiploka daiviņa
olīveļļa
cukurs
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Gatavo mērci. Pannā ielej olīveļļu, pievieno tomātu pastu un uzkarsē. Pievieno sāli, cukuru un svaigi maltus piparus pēc garšas. Pievieno arī timiāna zariņu, lauru lapu, ūdeni un vāra uz nelielas uguns ik pa brīdim apmaisot, kamēr mērce sabiezē. Pašās beigās izņem timiānu un lauru lapu, pievieno sasmalcinātu ķiploka daiviņu, samaisa un mērci atdzesē.
2. Sagatavo steiku. Lai gaļa ātri uzceptos, steiku iesaku 30 min. pirms cepšanas izņemt no ledusskapja. Lai gaļa būtu sulīga, to apsmērē ar olīveļļu, sāli un pipariem. Ir dzirdēts, ka sāla jau gatavu gaļu. Viss pareizi, taču tas attiecas uz marinādēm - ja gaļu pārkaisa ar sāli 20-30 min. pirms cepšanas, tad cepšanas laikā gaļas sula (kas satur olbaltumus un cukuru) veidos kraukšķīgu garoziņu.
3. Grilu uzkarsē līdz 240-250 grādiem. Steiki jācep pietiekami lielā temperatūrā uz riktīgi karstām restēm - tad gaļas aromāts atveras vislabāk. Steiku cep 4 min. no katras puses. Šeit ir ļoti svarīgi ievērot laiku, jo lielā karstumā gaļa ātri zaudē šķidrumu, tāpēc svarīgi cept ātri. Un noņemot gaļu no grila, apsedz to ar foliju - gaļas iekšpusē temperatūra turpina kāpt vēl pāris minūtes, tāpēc gaļas sula iekšpusē pati vienmērīgi izplatīsies.
4. Steiku pasniedz ar mērci. Klāt var pasniegt frī kartupeļus.
Recepte tapusi sadarbībā ar