Droši vien, ka atceraties aukstās zupas kūku. Nu jau šī kūka aizgāja tautās un daži žurnālisti pat pārpublicēja to medijos zem sava vārda. Bet man nelika mieru tas fakts, ka tā kūka tomēr bija "Lietuvā radīta, bet mūsu interpretācijā"...
Tāpēc es nolēmu pamēģināt, kā piem. tik populāra Latvijā soļanka uzvedīsies kūkā. Man garšoja! Un pat ļoti garšoja! Šī kūka ir krietni gardāka un noteikti patiks lielākam ēdāju pulkam. Turklāt, tā tapusi Latvijā!
Sastāvdaļas:
300g vistas šķiņķīši
250g vistas stilbiņi
300g liellopa gaļa
300g mednieku desiņas
300g kūpināts cauraudzis
800g sasmalcināti konservēti tomāti
1kg vārīti kartupeļi
2 nelieli burkāni
2-3 sālīti vai marinēti gurķīši
1 sīpols
1 citrons
20g želatīns
2 lauru lapas
3-4 smaržīgo piparu graudiņi
krējums un olīvas/kaperi pasniegšanai
eļļa
sāls
Pagatavošana:
1. Vistas un liellopa gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni, lai nosedz gaļu un uzvāra. Nosmel putas, pievieno lauru lapas, smaržīgos piparus un vāra, līdz šķidrums ir izvārījies un katlā paliek apm. 1 litrs. Gaļu izņem un atdala no kauliem. Lauru lapas un piparus izmet.
2. Sīpolu sagriež mazos kubiņos, burkānus sagriež ripiņās. Mednieku desiņas un kūpinātu gaļu sagriež smalkāk. Gurķus sagriež strēmelītēs. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē eļļu un ātri apcep sīpolus un burkānus. Pievieno gurķus un cep 5 min. Tad pievieno desiņas, gaļu un cep vēl 5 min. Pievieno tomātus ar visu sulu, sautē visu kopā minūtes 10-15. Uguni izslēdz un pievieno pēc garšas sāli, svaigi spiestu citrona sulu. Ja vēlas, var pievienot čili piparus.
3. Pa šo laiku buljons būs jau atdzisis un tajā var uzbriedināt želatīnu. Uzbriedušu želatīnu pievieno katlā un ātri izšķīdina. Pievieno arī sasmalcinātu gaļu (vistu un liellopu).
4. Tagad var likt kopā kūku. Kartupeļiem pēc garšas pievieno sāli un ar kartupeļu stampu saspaida. Tad to pārliek formā ar noņemamām malām un ar to pašu stampu izlīdzina. Formā pa virsu kartupeļiem pārlej gaļas masu, atdzesē un liek uz 6-8 stundām ledusskapī.
5. Pasniedz ar kaperiem, olīvām un skābu krējumu.