Esmu dzirdējis, ka skābenes un rabarberus ēd tikai līdz Jāņiem. Kas ar tiem pēc tam notiek? Tie paliek veci? Pārstāj augt? Es nezinu, bet tirgū es skābenes vēl redzu un priekš manis tas nozīmē, ka tās vēl ir ēdamas. Un kamēr vēl nav pavēlu, ātri jāvāra skābeņu zupa. Šoreiz zupu vārīju ar kūpinātām ribiņām - man leikas, tas ļoti garšīgi skan: skābeņu zupa ar kūpinātām ribiņām.
Man garšo biezākas zupas un ja kādam prasās vairāk šķidruma, droši var pievienot vairāk ūdeni.
Sastāvdaļas (5-6 porc.):
800-900g kūpinātas cūkgaļas ribiņas
500g svaigas skābenes
4-5 kartupeļi
1 burkāns
1 neliels sīpols
2 lauru lapas
3-4 smaržīgo piparu graudi
zaļumi
krējums
2-3 cieti vārītas olas pasniegšanai
sāls
Pagatavošana:
1. Gatavo buljonu. Ribiņas liek katlā, pārlej ar 2l ūdens un uzvāra. Putas nokāš. Tad katlu apsedz ar vāku un vāra apm. 1 st.
2. Pa to laiku sagatavo visu pārējo. Kartupeļus, sīpolu un burkānu nomizo. Kartupeļus sagriež palielos kubiņos. Burkānus sarīvē uz dārzeņu rīves. Sīpolus sagrie;z mazos kubiņos. Skābenes pārlasa, noskalo un sagriež mazākās daļās.
3. Pannā ielej 1 ēd.k. eļļas un ātri apcep sīpolus un burkānus. No zupas katla izņem ribiņas un noliek padzist, lai var atdalīt gaļu. Un katlā peivieno kartupeļus, ceptus dārzeņus pēc garšas sāli un vāra līdz kartupeļi ir mīksti. Tad pievieno skābenes, lauru lapas, piparus, atdalīto no kauliem gaļu un vāra vēl minūtes 10.
4. Pasniedz ar krējumu, sasmalcinātiem zaļumiem un vārītu olu.
Recepte tapusi sadarbībā ar