Risoto ir ļoti interesants ēdiens. To ir ļoti vienkārši gatavot, bet tajā pašā laikā svarīgi nepārvārīt. Rīsiem, tāpat kā pastai, pašās beigās jābūt mazliet cietiem iekšā, bet konsistencei pietiekami šķidrai. Tad pašās beigās iemaisot sieru un klājot galdu, rīsi nogatavinās.
Svarīgākais noslēpums - rīsiem jābūt pareizās šķirnes un sākumā obligāti jāapcep, lai kļūst caurspīdīgi. Ja jums sanāk atrast Carnaroli vai Vialone Nano, tad risoto būs vēl garšīgāks, bet mūsu platuma grādos visvairāk izplatīta ir tieši Arborio šķirne - tā ir lētākā šķirne, satur daudz cietes un labi uzsūc šķidrumu un labi tur formu, tāpēc risoto sanāk krēmīgs un maigs.
Sastāvdaļas (3-4 porc.):
250g rīsi Arborio
180g kausētais siers RAMBINO
1l vistas vai dārzeņu buljons
100g bekons vai auksti kūpināta gaļa
100g saldēti zaļie zirnīši
1 sīpols
20 g sviests
sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Bekonu sagriež nelielās strēmelītēs. Sīpolu sagriež kubiņos. Zirnīšus atlaidina.
2. Uzkarsē pannu un apcep tajā bekonu, līdz tas ir kraukšķīgs. Bekonu pārliek uz papīra, bet tajā pašā pannā izkausē sviestu. Pievieno sīpolus un apcep, 2-3 min. Tad pievieno rīsus un cep visu kopā, līdz rīsi kļūst caurspīdīgi. Pievieno 1gl. buljona un sautē, līdz šķidrums iztvaiko. Tad pievieno vēl glāzi buljona un atkal iztvaiko. Un tā turpina līdz rīsi ir mīksti. Ja pietrūkst buljons, tad var pievienot vēl ūdeni. Pašās beigās iemaisa kausēto sieru, zirnīšus un bekonu. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus piparus.
3. Pasniedz uzreiz.
Padoms. Bekonu var pasniegt atsevišķi un tad katrs pārkaisa jau šķīvī. Tādā veidā šo risoto var pasniegt arī veģetāriešiem.
Recepte tapusi sadarbībā ar