Recepti atradu vienā veco laiku grāmatā, kura man tika mantojumā un tā visa ir ar zīmuli aprakstīta. Tur daudz un dažādas piezīmes un šo nolēmu atkārtot mūsdienīgā versijā. Gurķus svarīgi atdzesēt un atstāt uz kādu brīdi marinādē, lai ievelkas un tad atdzesē - gurķi sanāk kā marinēti un ļoti garšīgi vienkārši ar krējumu.⠀
Sastāvdaļas (6-8 porc.):
10 svaigi gurķi
200g liellopa maltā gaļa
75g kūpināta gaļa (cauraudzis)
⠀
Marinādei:
3 ēd.k. sāls
1,5 ēd.k. cukurs
6 ēd.k. etiķis
zaļumi marinēšanai
4-6 ķiploka daiviņas⠀
Pagatavošana (apm. 30 min.):
1. Sagatavo gurķus - sagriež gareniski uz pusēm un ar tējkaroti izņem sēklas.
Malto gaļu sajauc ar sagrieztu kubiņos cauraudzīti, kaltētām garšvielām (piem. dilles), pievieno pēc garšas svaigi maltus piparus. Gurķu pusītes sapilda ar malto gaļu un puses saliek kopā, cieši apsienot ar diegu.
⠀
2. Gatavo marinādi - 1l ūdens izškaida cukuru, sāli un etiķi. Afgāņu kazanā ieliek zaļumus marinādei (mārrutku lapas, upeņu zariņus, diļļu ziedus), pievieno ķiplokus un pārlej ar marinādi. Tad kazanā uzmanīgi saliek gurķus. Katlam uzliek vāku, aizskrūvē un liek uz plīts. Kad kazans uzkarst, vāra 10 -15 min. Tad gurķus atstāj uz pāris stundām marinēties, kamēr atdziest. Gurķus izņem no kazana, lai nepaliek pārāk ūideņaini un uzglabā ledusskapī.
⠀
3. Pirms pasniegšanas noņem diegus. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kā uzkodu ar citiem marinētiem dārzeņiem.